Ritkaság: bálnát temettek el Izrael partjainál

A közönséges barázdásbálna a kék bálna után a második legnagyobb állat a világon. Ritkán fordul elő az izraeli partoknál.

Egy nappal azután, hogy Izrael déli részén partra vetette a víz egy közönséges barázdásbálna tetemét, már el is temették az állatot.

A tetem vizsgálata azt mutatja, hogy egy 12 méter hosszú nőstény bálna pusztult el körülbelül egy héttel korábban. Egyelőre nem tudni, mi lehetett a bálna halálának az oka, írja ynetnews.com.

Egy helyi halász vette észre a lebegő tetemet, mielőtt a parthoz ért volna, és értesítette a hatóságokat.

Ez a második dokumentált eset, amikor egy döglött barázdásbálnát dobott izraeli partokra a víz. Korábban egy 10 méter hosszú bálnaborjú tetemét találták meg a Holot Nitzanim rezervátum tengerpartján Tel-Avivtól délre 2021 februárjában.

Az közönséges barázdásbálna a kék bálna után a második legnagyobb állat a világon. A barázdásbálnák gyakoriak a Földközi-tenger nyugati részén, de ritkán észlelik őket a keleti partvonal közelében.

A hím barázdásbálnák átlagos hossza 19-25 méter, a nőstények pedig elérik a 20-27 métert. Becslések szerint egy kifejlett, 25 méter hosszú kifejlett barázdásbálna körülbelül 70 tonnát nyomna.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp