Először született béranyától kisbabája meleg párnak Izraelben

A béranyaság egy olyan megállapodás, amelyben a béranya gyermeket szül egy egyénnek vagy egy párnak, aki különböző okok miatt nem képes gyermeket vállalni.

A Ynet jelentése szerint kedden született meg az első baba, aki béranyaság útján született egy meleg pártól Izraelben.

Ezt a kislányt a 2022 januárjában Nitzan Horowitz volt egészségügyi miniszter és Prof. Nachman Ash főigazgató felügyelete alatt életbe léptetett törvény eredményeként hozta a világra, amely lehetővé tette Izrael minden polgára – beleértve az egyedülálló apákat és az azonos neműeket is. párok és transzneműek – számára, hogy béranyákat vonjanak be a gyermekvállalásba Izraelben, írja a jpost.com.

A béranyaság egy olyan megállapodás, amelyben a béranya gyermeket szül egy egyénnek vagy egy párnak, aki különböző okok miatt nem képes gyermeket vállalni. A nő vagy a férfi spermájának mesterséges megtermékenyítésével (hagyományos béranyaság) eshet teherbe, vagy in vitro megtermékenyítéssel előállított embriót ültetnek be a méhébe, így nincs genetikai kapcsolat a magzat és a béranya között.

Izraelben a béranyaságnak csak az utóbbi formája engedélyezett. Általában a béranya beleegyezik abba, hogy feladja minden szülői jogát.

A kép illusztráció

Hosszú út az egyenlőség felé

Ez a törvény évek óta készült, és a Legfelsőbb Bíróságnak kellett beavatkoznia ahhoz, hogy átkerüljön a jogrendszerbe. Az izraeli legfelsőbb bíróság először 2020 februárjában gyakorolt nyomást a kormányra, hogy javítsa ki az izraeli béranyasági törvényt, amely kizárta az azonos nemű párokat és az egyedülálló apákat a szolgáltatás igénybevételéből.

A Legfelsőbb Bíróság, a Knesszet és az Egészségügyi Minisztérium felsőbb rétegei közötti több hónapos oda-vissza járás után Izrael béranyasági törvényeit végül 2022. január 11-én hivatalosan frissítették.

Az új törvény értelmében megszületett első baba apja a következőt mondta a Ynetnek:

“Régóta vártunk erre a pillanatra. Rengeteg bürokratikus akadály volt az útunkban, de hálásak vagyunk mindenkinek, aki segített nekünk. A legfőképpen a csodálatos béranya és családja támogatását köszönjük, akikkel olyan szerencsések vagyunk, hogy együtt indulhattunk el ezen az úton.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp