Ilyen lesz Helen Mirren Golda Meir szerepében

Az Izrael egyetlen női miniszterelnökéről szóló filmet a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be.

A Golda Meirről szóló, Helen Mirren brit színésznő főszereplésével készült életrajzi film első felvételeit a hétfői berlini filmfesztiválon tartott világpremier előtt tették közzé. A közel kétperces előzetesben az Oscar-díjas színésznő a címszerepben az 1973-as jom kipuri háború idején az izraeli miniszterelnököt játssza, aki érzelmes telefonbeszélgetést folytat az akkori amerikai külügyminiszterrel, Henry Kissingerrel, akit Liev Schreiber amerikai színész alakít.

Helen Mirren Golda Meir szerepében

A film Nicholas Martin forgatókönyve alapján készült, rendezője pedig az izraeli Guy Nattiv, aki 2019-ben Oscar-díjat nyert a Skin című rövidfilmjéért.

„Mint valaki, aki úgy nőtt fel, hogy Golda Meir egy hősies, szinte emberfeletti mítosz, és a Közel-Kelet történetének egyetlen női miniszterelnöke volt, szeretném, ha az emberek látnák, hogy Helen a lélek, a bölcsesség, a humor és a bátorság egy ragyogó rétegét adja hozzá Golda karakteréhez” – mondta Nattiv a Deadline-nak. Hozzátette, hogy Meir története az ő értelmezésében tragikus.

„Golda rosszkor, rossz helyen volt rossz ember, aki egy olyan országot vezetett, amely a pusztulás szélén állt. Ez még ma is hatalmas traumának számít az izraeliek számára. A filmünk mélyen belemerül ebbe a tragédiába”

– mondta a rendező. „A 77 éves Mirren azonban egy mítoszt tesz valóságos emberré” – tette hozzá.

„Hús-vér emberré változtatja őt, megragadva azt a lehetetlen helyzetet, amellyel Golda szembesült, miközben titokban rákos kezeléseken esett át” – jegyezte meg Nattiv.

Elmondása szerint az előzetesben látható jelenet Meir életének legnehezebb napjait mutatja be. A filmben szerepel még Rami Heuberger izraeli színész, aki Mose Dajan egykori védelmi minisztert alakítja, valamint a Könnyek völgyéből ismert Lior Askenazi, aki az akkori katonai vezérkari főnököt, David Elazart játssza. (Ynet)

Helen Mirren nem zsidó, így nem játszhatja Golda Meirt, állítja kolléganője – Kibic Magazin

Hollywoodban évek óta élénk vita folyik a hiteles szereposztásról. Egyesek például úgy vélik, hogy meleg, transznemű vagy fogyatékkal élő karaktereket csak meleg, transznemű vagy fogyatékkal élő színészek játszhatnának. Maureen Lipman zsidó származású angol színésznő és író megkérdőjelezte, hogy miért Helen Mirren alakítja Golda Meir egykori izraeli miniszterelnököt a politikusnő életéről készülő filmben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp