Egy V. kerületi lakásból hallgattak le telefonokat egy izraeli cég emberei

Bangladesieknek adtak el telefonok lehallgatására alkalmas eszközöket Budapesten.

Benjamin Netanjahu 2017-es budapesti látogatásakor egy magyar-izraeli üzleti fórumot is tartottak a magyar fővárosban, ahol kiberbiztonsággal, valamint megfigyelésre alkalmas technológiákkal foglalkozó cégek képviselői is jelen voltak.

A Direkt36 cikke szerint egy Picsix nevű cég is részt vett a fórumon. A Picsix fejlesztései képesek a világon szinte bárhol hálózatra kapcsolódó telefonok helymeghatározására, valamint hívások lehallgatására, és a titkosszolgálatok akár az sms-ekhez is hozzáférhetnek a telefonokon.

A Direkt36 szerint a Picsixnek nem ez volt az egyetlen magyarországi megjelenése: hónapokkal a Netanjahu-látogatás után a kiképzői Budapesten találkoztak bangladesi ügynökökkel, hogy oktassák őket a telefonok lehallgatására alkalmas eszközük használatára.

Az eszközt egy V. kerületi lakás konyhájából a környéken használt mobilokra rákapcsolódva próbálták ki, és véletlenszerűen kiválasztott emberek hívásába hallgattak bele.

A magyar kormány és a Picsix nem reagált a Direkt36 kérdéseire, így nem tudni, hogy a magyar hatóságok tudtak-e erről a kiképzésről és a számos jogi aggályt felvető lehallgatásról. Izrael budapesti nagykövetsége azt közölte, hogy „az Izraeli Védelmi Minisztérium biztonsági, politikai és stratégiai megfontolásokból nem kommentálja az egyes országokba irányuló védelmi exportpolitikáját”.

A teljes cikk itt olvasható:

Kibercégek kísérték az izraeli miniszterelnököt Budapestre, majd az egyik külföldi titkosszolgákat képzett ki Magyarországon

Komoly diplomáciai jelentősége volt annak, amikor Benjámin Netanjahu 2017 nyarán Magyarországra jött: harminc év után ő volt az első izraeli miniszterelnök, aki idelátogatott. Orbán Viktor azóta is büszke erre, legutóbb például év végi sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a találkozó idején „az izraeli-magyar kapcsolatok kiemelkedő magaslatokat értek el”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp