Biztonsági okokra hivatkozva rongálták meg egy rabbi tfilinjét az ammáni repülőtéren

Moshe Haliwa rabbi hiába könyörgött, a jordán biztonságiak veszélyesnek nyilvánították a kegytárgyat.

A jordániai Ammánban lévő Alia királynő nemzetközi repülőtér biztonsági személyzete levágta a szíjakat Moshe Haliwa rabbi tfilinjéről, amikor megpróbált felszállni egy Abu-Dzabiba tartó csatlakozó járatra, jelentette a Ynet.

Moshe Haliwa rabbi

Haliwa több mint egy órán keresztül próbálta elmagyarázni a tfilin szent természetét, de azt mondta, hogy a biztonságiak a szeme láttára vágták le a bőrszíjakat. „Sírtam és könyörögtem” – mesélte a rabbi.

„Elmagyaráztam, hogy ez szent. Hogy unokatestvérek vagyunk, akik ugyanahhoz az Istenhez imádkozunk. Hogy nincs benne métely, és hogy biztonságos. Ragaszkodtak hozzá, hogy nem vihetem fel a repülőgépre, mert a szíjakkal esetleg megfojtanék valakit”

– tette hozzá.

„Mondtam nekik, hogy a zsidók állandóan nemzetközi repülőtereken repülnek, és soha nem fojtottak meg senkit. Elmagyaráztam, hogy ez szent és nagyon értékes. Semmi sem segített. Hatan voltak körülöttem, és kérték, hogy mutassam meg nekik, hogyan kell használni, így megtettem, de még mindig ragaszkodtak hozzá, hogy hagyjam ott. Végül beleegyeztem, hogy elvágják a szíjakat, a többit pedig hagyják.”

„Azt mondták, hogy ha továbbra is kötöm az ebet a karóhoz, hívják a rendőrséget. Kértem, hadd beszélhessek a főnökükkel, de semmi sem segített.”

A szíjak levágásával az egész tfilin használhatatlanná vált. „Megdöbbentő volt. Az 1930-as évekbeli jelenetekre emlékeztetett, amikor levágták a zsidók pajeszát. Megalázó volt, de nem akartam, hogy hívják a rendőrséget. Nagyon antiszemitának éreztem az esetet” – nyilatkozta Haliwa.

A rabbi tfilinje a szíjak levágása után

A Ynet emlékeztetett, nem ez az első eset, hogy zsidók vallási tárgyak becsmérléséről számoltak be Jordániában. 2015-ben egy zsidó családtól megtagadták a beutazást kipájuk miatt, 2017-ben pedig egy 20 ultraortodox zsidóból álló csoportot tartóztattak fel egy petrai szállodában, és számos vallási tárgyukat elkobozták.

2019-ben egy izraeli alpolgármesterekből álló küldöttség megalázó vizsgálatról számolt be, amelynek során a zsebükben lévő kipákat keresték, és a jelenlévő nők vallási fejfedőjét eltávolították. Tavaly júliusban egy jesiva-növendékekből álló csoport tagjait arra kértek, hogy távolítsanak el minden vallásos viseletet, beleértve azt is, hogy a kipájukat rendes sapkára kellett cserélniük.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp