300 éves zsidó mikvét ástak ki Auschwitzban

Bármennyire is próbálták, a nácik nem tudták eltörölni a judaizmust azon a helyen, ahol a világ talán leghírhedtebb népirtását hajtották végre.

Zsidó emberek évszázadokon át éltek Lengyelországban, egészen a holokausztig.

A 18. vagy a 17. századra datálható mikvét fedeztek fel a lengyelországi Oświęcim városában – jelentette pénteken a Heritage Daily.

Az Oświęcim a hely neve lengyelül, de sokkal hírhedtebb a német elnevezése, Auschwitz.

A MyJewishLearning szerint a zsidók először az 1200-as évek elején telepedtek le Lengyelországban, és az 1500-as években érkeztek Oświęcimbe.

A zsidóság története Lengyelországban

A következő néhány évszázad során a zsidó lakosság száma elérte a 8000 főt – a Kaliforniai Egyetem Shoah Alapítványa szerint a zsidók a város akkori lakosságának felét tették ki egészen a második világháborúig.

Nemrég pedig felfedeztek egy fából készült, helyi mikvét, amit a rituális tisztálkodás céljára használnak a zsidó vallási életben.

A Heritage Daily azt írja, hogy a leletekre egy mélygarázs építésének előkészítésekor bukkantak rá, írja a jpost.com.

Grzegorz Mądrzycki, a projekt egyik régésze elmondta: „Felástunk néhány lépcsőt, amely levezetett egy fakunyhó töredékének tűnő fapadlóhoz. Az egymást követő földrétegek eltávolítása után azonban kiderült, hogy ez egy fából készült mikve.”

A régészek szerencséjére a mikvét kitűnő állapotban találták, ami nem magától értetődő jelenség, különös tekintettel a korhadásra és bomlásra hajlamos ősi faszerkezetekre.

A Heritage Daily arról számolt be, hogy a régészek úgy vélik. a mikvét azért fedezték fel ilyen jól megőrzött állapotban, mert a víz megakadályozta, hogy az oxigén, így a gombák is elérjék a fa szerkezetet.

A zsidó törvények szerint tilos egyszerűen csak vizet használni a mikvében. A Tóra tiszta, természetes forrásból, például folyóból, forrásból vagy esővíz-ciszternából származó „élő vizet” vagy „édesvizet” ír le.

Oświęcimben bőséges vízforrások találhatók, például a Visztula folyó, amely táplálhatta ezt a bizonyos mikvét.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp