Egy ortodox zsidó modell történelmet írt a New York-i divathéten

Lily Brasch az izomsorvadás egyik ritka fajtájában szenved, ám nemrég a dél-ázsiai Randhawa márka New York-i divathetén lépett a kifutóra. Pedig az időzítés nagyon szerencsétlen volt.

Amikor Lily Brasch fogyatékossággal élő aktivistát megkérdezték, hogy a New York-i divathéten modellként sétálna-e ki a kifutón, nem tudta, képes lesz-e rá. Ám ennek nem az volt az oka, hogy az izomsorvadásnak egy ritka formájával kell együttélnie, ami legyengíti az izmokat és korlátozza a járási képességét. Az időzítés volt szerencsétlen: a műsorban sábát bejövetelekor, péntek este kellett fellépnie.

A vallásos Brasch azonban gyorsan talált megoldást: 17 órakor végigsétált a belvárosi kifutón, és ahelyett, hogy visszautazott volna Morningside Heights-i lakásába, gyorsan egy közeli szállodába indult, hogy együtt ünnepelje meg a sábátot a nővéreivel.

Nővéreivel a fellépés után, a sábát bejövetelekor

Így Brasch lett az első izomsorvadásos modell, aki segítség nélkül végigsétált a New York-i divathéten, és a második ilyen állapotban lévő ember, aki valaha kifutóra lépett. (Az első Jillian Mercado színésznő és modell volt 2020-ban, aki kerekesszéket használt.)

„Nagyon jó és felszabadító érzés volt” – mondta a 22 éves Brasch. – “Soha nem gondoltam volna, hogy ilyesmit fogok csinálni, de fontosnak tartom a fogyatékkal élők ügyének képviseletét, ugyanakkor szeretnék hűséges maradni a hitemhez is.”

Amikor Brasch 16 éves volt, azt mondták neki, hogy soha többé nem tud segítség nélkül járni vagy nehéz tárgyakat felemelni, írja a New York Jewish Week. Akkor nagyon kétségbeesett, de aztán a diagnózist motivációként használta fel, hogy „bizonyítsa, a korlátokat arra való, hogy letörjék”.

A lány tavaly augusztusban költözött New Yorkba, hogy a Columbia Egyetemen tanuljon tovább, tavaly márciusban pedig megmászta a Camelback hegyet az arizonai Scottsdale-ben – ezt a bravúrt „My Everest”-nek nevezi. Testépítő versenyeken is részt vett, és nagyon szeret edzőterembe járni.

Megalapította a Born to Prove alapítványt is, amely a fogyatékossággal kapcsolatos tudatosságot és a korlátok letörését segíti elő.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 
Randhawa brands (@randhawabrands2022) által megosztott bejegyzés

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp