Eredményt értek el az izraeli tömegtüntetések

Végül érezni fogják a nyomást. Ilyet még nem láttam Izraelben. – mondta a hétvégi 70 ezres tömegtüntetés egyik támogatója. Úgy tűnik, az összefogás hatására valóban sikerült, legalábbis részeredményt elérni.
Jichák Hercog a koalícióhoz tartozó Likud párt elnökéhez, Ofír Katzhoz fordult és arra kérte, hogy halasszák el a szerdára tervezett szavazást az izraeli parlament, a kneszet plenáris ülésén két ellentmondásos törvényről, melyekkel szemben tömegtüntetéseken tiltakoztak izraeliek százezrei.

Kérésére a jövő hétre halasztották a szavazást a “Deri 2” törvényről és a legfelsőbb bíróság törvényességi ellenőrző szerepének csökkentéséről, illetve felszámolásáról.

A “Deri 2” törvénnyel a kneszet által jóváhagyott miniszteri kinevezések bírósági felülvizsgálatát akarják tiltani. A kormány ezzel a törvénnyel a legfelsőbb bíróság azon határozatát akarja megsemmisíteni, amellyel nem engedélyezte a keleti ultraortodoxok Sasz pártját vezető Arije Deri miniszteri kinevezését, mert adóügyek miatt felfüggesztett börtönbüntetés alatt áll.

A “Deri 2” törvény elfogadása után a politikus visszakaphatná a számára kiosztott belügyi és egészségügyi tárcát, valamint a jövőben átvehetné a pénzügyek vezetését. Katz hangsúlyozta, hogy a törvény megszavazásának elhalasztása nem befolyásolja a jogi “reform” előrehaladását.

Jichak Hercog

A másik vitatott, a kormány programjában szereplő törvényjavaslat a legfelsőbb bíróság normakontrolljának korlátozását célozza, hogy ne tudjon beleavatkozni a jogalkotási eljárásba, amennyiben legalább 61 törvényhozó elutasíthatja a bíróság esetleges vétóját.

Az új alaptörvény csak akkor tenné lehetővé, hogy a legfelsőbb bíróság megsemmisítsen egy jogszerűtlennek, alkotmányellenesnek vagy az emberi jogokkal szemben állónak minősített jogszabályt, ha a 15 bíróból álló kibővített grémium legalább 12 bíróból álló többsége dönt így.

Jichák Hercog felhívta Móse Szaada Likud-párti képviselőt is, és arra kérte, hogy vegye le a kneszet plenáris ülésének napirendjéről azon indítványát, amely áthelyezné az ügyészségtől a rendőrséget vizsgáló osztályt. Az államfő kérése nyomán Móse Szaada javaslata is csak a jövő héten kerül szavazásra.

“A napirendről levett törvények nem részei az alkotmányügyi bizottságban zajló jogrendi reformcsomagnak, az őket egyéni indítványként javasló honatyák döntése alapján nem szavaznak róluk. Az alkotmányügyi bizottság vasárnap a tervek szerint folytatja a tárgyalást. Hétfőn a bizottság jóváhagyta törvényekről az előzetes terveknek megfelelően szavaznak első olvasatban a plenáris ülésen” – közölte szerdán közös nyilatkozatban a jogrend átalakítását levezénylő Jarív Levin igazságügyi miniszter és az alkotmányügyi bizottság elnöke, Szimcha Rothman.

Jichák Hercog kedden külön-külön találkozott az ellenzék és a kormánykoalíció képviselőivel annak érdekében, hogy konszenzusos megállapodást találjanak a vitatott törvényekről. Az ellenzék tárgyalási alapfeltétele a törvénykezés befagyasztása a megbeszélések idejére.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp