Zsidóktól elkobzott műtárgyak visszaadásával szeretnék enyhíteni a holokauszt okozta sebeket

Értékes műtárgyakat adott vissza egy zsidó vállalkozó leszármazottainak a cseh állam.

Johann Bloch brünni vállalkozó családja teljes vagyonát a 2. világháború idején veszítette el. A 18. és a 19. századból származó négy festményt és tíz miseruhát a vállalkozó leszármazottai kedden este vették át Prágában Martin Baxa kulturális minisztertől.

A Bloch család tagjai

„A cseh kormány ezzel is szeretné enyhíteni a holokauszt okozta sebeket”

– jelentette ki a miniszter.

A műtárgyak hosszan tartó cseh-amerikai tárgyalásokat követően 84 év után kerültek vissza eredeti tulajdonosuk leszármazottaihoz. A négy festményt eddig a prágai Nemzeti Galériában, a tíz miseruhát pedig az iparművészeti Múzeumban állították ki.

A két világháború közti Csehszlovákia egyik legnagyobb bőrfeldolgozó gyárát üzemeltető Johann Bloch nagy műgyűjtő volt. Gyűjteményében értékes festmények, szobrok, régi bútorok és textíliák voltak. Csehország náci megszállása után, 1940-ben a zsidó vállalkozó és családja Amerikába akart távozni, ezért vagyonát az akkori törvények és rendelkezések alapján át kellett adnia az államnak azzal, hogy később majd visszakaphatja.

Ennek ellenére a család tagjai nem kaptak kiutazási engedélyt, és a háború alatt náci haláltáborokban végezték. Gyermekeiknek azonban sikerült elmenekülniük, s most az ő unokáik vették át elődeik örökségének egy részét. Az államra átruházott Bloch-vagyon többségének azonban nyoma veszett.

A cseh kulturális minisztérium 2011-ben hozta létre a 2. világháború idején Csehországban eltűnt zsidó vagyonok felkutatásával foglalkozó szakosztályát. Johann Bloch utódai 2020-ban bízták meg a cseh hatóságokat családjuk eltűnt vagyonának felkutatásával. A prágai Nemzeti Múzeum és az Iparművészeti Múzeum a kérés ellenőrzése alapján tavaly ősszel döntött a műtárgyak visszaszolgáltatásáról egykori tulajdonosaik leszármazottainak.

Martin Baxa a rendezvényen elmondta, hogy több tucat hasonló eset vár még megoldásra.

Most lesz először látható az a Szinyei kép, amelyet 1944-ben loptak el a nyilasok – Kibic Magazin

A nyilas kormány úgy döntött 1944-ben, hogy kimenekíti Budapesről a közgyűjteményekből és a zsidóktól ellopott műkincseket. Ez a Szinyei kép is az eltűnt értékek között volt. Ez a tenyérnyi, mellényzsebben elférő képecske a kép a Szépművészeti Múzeum leltározott gyűjteményéből tűnt el a nyugatra tartó menekítés közben – mondta a Blikk nek Szűcs György a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp