Coming outolt a népszerű ortodox riporter Izraelben

„Szeretem a férfiakat és szeretem az Örökkévalót, és ebben nincs semmilyen ellentmondás vagy újdonság” – írta Jair Serki abban a bejegyzésében, amelyben először vallott nyilvánosan melegségéről.

Az ország legnézettebb hírcsatornájának népszerű, ortodox zsidó újságírója kedden jelentette be nyilvánosan hogy meleg, számolt be a Times of Israel.

„Szeretem a férfiakat és szeretem az Örökkévalót, és ebben nincs semmilyen ellentmondás vagy újdonság”

– írta a 12-es csatorna munkatársa, Jair Serki egy Facebook-bejegyzésben.

 

Serki egy nemzeti vallásos közösségben nőtt fel Jeruzsálem Kirjat Mose negyedében, ahol édesapja, Ori rabbiként tevékenykedik amellett, hogy a neves Machon Meir Jesiva oktatója. Serki a katonai rádió vallási ügyekről tudósító riportereként szolgált, és nem sokkal a 2014-es leszerelése után vették fel a 12-es csatornához ugyanerre a feladatra.

„Remegek, miközben ezeket a szavakat írom”

– fogalmazott a keddi posztjában, és bevallotta, hogy az elmúlt évtizedben többször is coming outolni szeretett volna, de mindig elhalasztotta.

„De most 30 éves vagyok, és nem azért írok, mert van erőm írni, hanem mert nincs erőm hallgatni. [De írok] a fiamért is, aki még nem jött a világra”

– folytatta Serki a bejegyzést, amelyben elmagyarázta, hogy azért döntött úgy, hogy nyilvánosságra hozza azt, amit eddig „magánügynek” tekintett, mert nem akart „az árnyékban élni”, „haza akart térni a családjához, hogy az igazságban éljen”.

Serki felismerte a szexualitása és a vallási meggyőződése közötti nyilvánvaló konfliktust, és azt mondta: „Ezt az ellentmondást mindenféle módon próbálom összeegyeztetni magamban”. Mégis visszavágott azoknak, akik kételkednek a szándékaiban, és azt írta, hogy „ez nem egy trend és nem is politikai nyilatkozat: Ez egyszerűen az, aki vagyok”.

„Nem tudom, hogy identitásnak nevezném-e. Csak egy újabb eleme annak, aki vagyok, és aki voltam, amióta a saját életembe léptem”

– írta.

Kijelentette, hogy továbbra is annak a nemzeti vallási közösség részének érzi magát, amelyben nevelkedett, és ragaszkodott ahhoz, hogy a hitvallása nem változott. „Azonban az évek során a kétségek mellett nehézség alakultak ki, ami a hit, az igazság és a komplexitás másfajta szemléletét teszi szükségessé.

Jair Serki (Fotó: Jair Serki / Facebook)

„Tudom, hogy ez az igazság, amit itt megosztottam, elszomorít számomra kedves embereket, akiket nagyon szeretek, és akik [szintén] szeretnek engem. Remélem, megtalálják a lelkükben azt a helyet, amely lehetővé teszi, hogy ezt megfelelően megvitassák” – írta Serki.

Reményét fejezte ki, hogy azok, akiket a hír kihívás elé állít, megértik, hogy „mély gondolkodás és megfontolás után” döntött a coming out mellett.

„Az ti szomorúságotok talán abból is fakad, hogy nem értitek, miről is beszélek valójában”

– fogalmazott, azzal érvelve, hogy döntése nem a vágyaival vívott vesztes csatából fakadt. Megosztotta, hogy éveken át megpróbált tudomást sem venni róla, szexuálisan elnyomni, eltaszítani, sőt, még „kezelésre” is járt.

„Nem bánom ezeket az erőfeszítéseket, mert nélkülük talán nem tudtam volna olyan következtetésekre jutni, mint amilyenekre jutottam”

– írta, elismerve, hogy leginkább azt sajnálja, hogy mennyi időbe telt, amíg megértette önmagát.

A poszt gyorsan terjedt, és a politikai spektrum minden képviselője kifejezte szeretetét és elismerését Serki szavai iránt. Köztük voltak a Likud, a Jes Atid, a Jiszrael Bejtenu, a Nemzeti Egység és a Munkapárt politikusai. De még a szélsőjobboldali, vallásos Ocma Jehudit párt két képviselője is szívecskés emojikkal reagált Serki posztjára, annak ellenére, hogy a párt elnöke, Itamar Ben Gvir rendszeresen tiltakozik a jeruzsálemi Pride megtartása ellen.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp