“Ez nem Magyarország” – skandálták a 70 ezres izraeli tüntetésen

Sosem látott mértékű összefogás bontakozott ki a Netanyahu kormány tervezett jogi átalakításaival szemben. Magyarország volt a tüntetők számára a fenyegető rémkép.

Legalább 70 000 izraeli tüntetett hétfőn a Knesszet előtt, miközben a kormány olyan igazságügyi reformokat hajtott végre, amelyek jelentősen meggyengítik a Legfelsőbb Bíróságot.

A Knesszetet körülvevő egész területet blokkolták, a demonstrálók „szégyen” és „ez nem Magyarország” kiáltozással mutatták be Netanyahu miniszterelnök kormányát, amely eddig nem volt hajlandó kompromisszumot kötni igazságügyi reformjaival kapcsolatban, írja a Jewish News.

Extra vonatokat hívtak, hogy több ezer tüntetőt szállítsanak Tel-Avivból Jeruzsálembe, miközben országos sztrájkot tartottak a csúcstechnológiai szektor, ügyvédi irodák és magáncégek dolgozói. Mintegy 300 technológiai vállalat és kockázati tőkealap buzdította a dolgozóit a demonstrációra.

A Constitution Committee meeting at the Knesset, the Israeli Parliament in Jerusalem, on February 13, 2023. Photo by Yonatan Sindel/Flash90 *** Local Caption *** כנסת
מדברים
ועדת חוקה
ועדת חוקה

David Lenitz, a közép-izraeli Ra’anana városából a Jewish Newsnak nyilatkozva a Knesszeten kívül azt mondta, még mindig optimista a tekintetben, hogy az igazságügyi átalakítás leállítható.

„Végül érezni fogják a nyomást. Ilyet még nem láttam Izraelben. Nagyon meglepett, hogy hetente hányan jelennek meg ezeken a tiltakozásokon. A tiltakozó WhatsApp csoportok néhány órán belül robbantak ki, amikor (január elején) bejelentették reformtervüket” – mondta Lenitz.

Az izraeli zászlók tengere között számos tábla ábrázolta Orbán Viktort Netanjahu mellett, egyértelmű üzenet a kormánynak, hogy reformjai megszüntetik a liberális demokráciában szükséges fékeket és ellensúlyokat, és így Izraelt olyan országgá alakítják, mint Magyarország.

Netanjahu a tüntetéseket követően videóüzenetben szidalmazta az ellenzéket és a tüntetőket, mondván: „Az ellenzék megvadul a Knesszetben, és törvényhozói székekre ugrálnak, Ron Huldai pedig kifejezetten erőszakra buzdít, és a baloldali tüntetők árulónak titulálják a miniszterelnököt. Megkapaszkodni. Mutasson felelősséget és vezetést.”

Netanjahu arra utalt, hogy hétfőn délelőtt a Kneszet alkotmányjogi, jogi és igazságügyi bizottságában néhány ellenzéki képviselő átugrott az asztalon, és „szégyent” kiabálva támadt Simcha Rhotman elnöknek.

A tömegtüntetést és Herzog elnök felhívását követően, hogy valamennyi felet kompromisszumra szólítsa fel a reformokkal kapcsolatban, Yariv Levin igazságügyi miniszter és Simcha Rhotman, a Kneszet alkotmányos, jogi és igazságügyi bizottságának elnöke tárgyalni hívta Lapidot és Gantzot is Herzog irodájába.

Rhotmant és Levint a reformok kidolgozóinak tekintik, akik a legagresszívebben szorgalmazzák a rendszer drámai átalakítását, míg a Likud többi képviselője hajlandóságot mutatott egyes változtatások enyhítésére.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp