Életveszélyes fenyegetés miatt evakuálták az izraeli mentőcsoportot Törökországból

A pusztító földrengések után Törökországba küldött izraeli csapatok egyike hazaindult, miután értesültek az őket ért „konkrét és azonnali fenyegetésről”.

Miriam Adelson emberbarát magánrepülőgépét adományozta az evakuálás megkönnyítésére – közölte a csoport, mivel nem volt elegendő repülőgép ahhoz, hogy a nagyjából kéttucatnyi izraeli minél előbb elhagyhassa az országot.

„Tudtuk, hogy bizonyos szintű kockázatot rejt magában, ha csapatunkat Törökországnak erre a területére küldjük, amely közel van a szíriai határhoz. Igyekeztünk elhárítani a fenyegetéseket, de a helyzet végül túl veszélyessé vált” – mondta Dov. Maisel, a csoport műveletekért felelős alelnöke.

A United Hatzalah mentőcsapata közvetlenül az Izraelbe való visszaindulás előtt Törökországban

Maisel elmondta, hogy a Hatzalah csapata 15 embert mentett meg, mióta röviddel a földrengések után megérkeztek, írja a jta.org. A hivatalos halálos áldozatok száma jelenleg több mint 33 000, és a szám várhatóan növekedni fog.

Több mint 500 izraeli utazott Törökországba, hogy segítsen a mentésben és a helyreállításban.

Az Izraeli Védelmi Erők csapata például 19 embert mentett ki a romok alól, és több mint 180 másik személynek nyújtott egészségügyi ellátást; Feladata volt Saul és Fortuna Cenudioglu holttestének felkutatása is, akik Antakya közel 2500 éves zsidó közösségének tagjai, akik meghaltak, amikor lakóházuk összeomlott a rengésekben.

Az izraeli delegációk kifejezett engedélyt kaptak Izrael askenázi főrabbijától, David Lautól, hogy szombaton is dolgozzanak. Az IDF orvosi csapata és a harmadik csoport, az IsrAid csapata Törökországban marad.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp