A magyar kormányzatnak sokkal erősebben kell fellépnie a szélsőjobboldali tendencia ellen

Közös közleményben reagált a „becsület napi” eseményekre a Mazsihisz és az európai zsidó diákszövetség.

„A történelmet nemcsak ismerni kell, de társadalmi kötelességünk a nyilvánosságot emlékeztetni és figyelmeztetni a tragédiákra, a kirekesztő döntések és törvények következményeire”

– olvasható a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Zsidó Diákok Európai Szövetsége (EUJS) közös közleményében, amelyet a „becsület napi” eseményekkel kapcsolatban adtak ki.

A közlemény kiemeli, hogy „három budai kerület évek óta közösen emlékezik, és példát mutat az emlékezetkultúra méltó formálásából”. „Múlt vasárnap kiállítás nyílt az I. kerületi polgármesteri hivatalban, ezután a Kapisztrán téren Ungváry Krisztián történésszel vehettünk részt egy megemlékezésen, amit egy olyan túra követett, amelynek helyszínein emberi történetek elevenedtek meg”, írják.

Súlyosan bántalmaztak egy férfit a Becsület Napján – Kibic Magazin

Neonáci és antifasiszták csaptak össze Budapesten. Több száz fősre duzzadt a szombati, Becsület Napjára meghirdetett, de a rendőrség által betiltott rendezvény. A helyszínre Németországból is érkeztek néhányan, a frankfurti szövetségi rendőrség pedig megtiltotta két német neonácinak, hogy elutazzanak a budapesti „becsület napi” megemlékezésekre, írja a 24.hu a Mércére hivatkozva.

A közlemény szerint „ez a visszatekintés békés, méltóságteljes és hiteles volt: tiszteletben tartotta az elhunytak emlékét”. „Ezzel szemben a neonáci szélsőségesek kifordított hőskultuszt építenek önkényuralmi jelképekkel, kirekesztő és gyűlöletkeltő üzenetekkel, s mindezt legkevesebb 20 ezer, a biztos halálba küldött katonára hivatkozva, akiknek 1945-ben egy értelmetlen hadparancs miatt kellett meghalniuk.”

„A neonácik megmozdulása elfogadhatatlan minden jóérzésű demokrata számára, ám a magyar zsidó közösség számára különösen riasztó”

– írják a közleményben, amely az Európában, valamint az online térben erősödő antiszemitizmusra is felhívja a figyelmet.

A közlemény szerint elfogadhatatlan, hogy a szélsőjobboldalon „történelmi emlékezetre hivatkozva olyan személyeket dicsőítenek, akik embertársaink megkülönböztetéséért, meghurcolásáért és meggyilkolásáért felelősek – ez nem egyeztethető össze az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró toleranciával és összeférhetetlen a demokrácia kultúrájával”

„A szélsőjobboldal erősödésére határozott NEM-et kell mondani, de a feladat ennél több: egyúttal IGEN-t kell mondani az emberhez méltó, demokratikus, európai, szabad társadalom eszméjére.”

„Mostantól a magyar kormányzatnak sokkal erősebben és sokkal következetesebben kell fellépnie a veszélyes szélsőjobboldali tendencia ellen” – hangsúlyozza a két szervezet közleménye, amely az alábbiakkal zárul:

„Eddig sokszor hallottuk, hogy az antiszemitizmussal szemben Magyarországon »zéró tolerancia« van, de most a biztonságérzetünk jelentősen megsérült. Bízunk benne, hogy hatékony kormányzati fellépéssel a biztonságérzet újra megerősíthető.”

Holokauszt-megemlékezésnek álcázta volna becsület napi eseményét egy szélsőjobboldali szervezet – Kibic Magazin

A rendőrséget azonban nem sikerült átverniük a hatvannégy vármegyéseknek. „Megemlékezünk és tisztelgünk zsidó honfitársaink előtt, akik a vészkorszak legsötétebb idején a nácik által értelmetlenül elnyújtott budapesti ostorom során tértek meg az örökkévalóhoz. Méltóságteljesen tiltakozunk a neonáci túra ellen.” A fenti indokkal jelentett be decemberben a rendőrségen egy eseményt a Bécsi kapu tetejére a budai Várban egy magánszemély 2023.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp