Edinburgh központjában kap botlatókövet a magyar zsidó gyerekeket bújtató skót misszionárius

Jane Haining nem akarta magára hagyni a gyerekeket, végül Auschwitzban gyilkolták meg a nácik.

Edinburgh képviselőtestülete egyhangúlag úgy döntött, hogy botlatókövet helyeznek el a skót főváros központjában Jane Haining emlékére – írja a hvg.hu.

Jane Haining

A skóciai Dunscore-ban született Jane Haining a Skót Misszió budapesti, Vörösmarty utcai iskoláját vezette a harmincas években, és annak ellenére, hogy 1939-ben hazarendelték, a háború idején Budapesten maradt.

„Ha ezeknek a gyermekeknek a napsütéses napokon szükségük volt rám, hát nem még nagyobb szükségük van rám a sötétség mostani napjaiban?”

– írta egy visszaemlékezés szerint.

A skót tanárnő több zsidó diákot is bújtatott, a végzetteket pedig hozzásegítette ahhoz, hogy állást találjanak Nagy Britanniában. Ezzel pedig megmentette az életüket. 1944-ben, a német megszállást követően a Skót Missziót feljelentették, Haininget kémkedés vádjával letartóztatták, előbb börtönbe zárták, majd az auschwitzi gázkamrába küldték.

Jane Haining az egyetlen skót, aki megkapta a Jad Vasem Intézet Világ Igaza kitüntetését, Budapesten az ő nevét viseli a Duna pesti rakpartjának Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakasza

A botlatókövet egy templom előtt fogják elhelyezni Edinburg központjában.

Könyvben mesélik el a Budapesten zsidó gyerekeket mentő skót tanárnő történetét – Kibic Magazin

Jane Haining a budapesti Skót Misszió munkatársaként zsidó nőket és gyerekeket bújtatott, majd Auschwitzba deportálták, ahol gázkamrában meggyilkolták. Most egy új könyvben emlékeznek meg róla. A skóciai Dunscore-ban született Jane Haining a Skót Misszió budapesti, Vörösmarty utcai iskolájában dolgozott a harmincas években, és annak ellenére, hogy 1939-ben hazarendelték, a háború idején Budapesten maradt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp