Hatéves kisfiú vesztette életét egy jeruzsálemi terrortámadásban

A palesztin merénylő egy 20 éves fiatallal is végzett, amikor egy buszmegállóban várakozók közé hajtott gépkocsijával.

Egy hatéves kisfiú és egy húsz év körüli férfi meghalt, és legalább öten megsebesültek, köztük egy másik gyermek kritikus állapotban van a Jeruzsálem Ramot városrészének közelében elkövetett gázolásos merényletben – közölte a Times of Israel.

Helyszínen lévő járókelők és rendőrök céloznak az elkövetőre a merénylet után Jeruzsálemben (Fotó: Ynet)

A helyszínről készült felvételeken több ember a földön szétszóródva látható, miután egy kék Mazda gépkocsi a buszmegállóban várokozókba hajtott a Jeruzsálemtől északra fekvő Sámuel próféta síremléke közelében.

Több járókelőt láttak, amint lőfegyverrel az autóra céloznak. A rendőrség közölte, hogy a merénylőt egy, a helyszínen tartózkodó rendőr lőtte le. A támadó egy 31 éves kelet-jeruzsálemi palesztin lakos volt.

A rendőrség terrortámadásnak minősítette az esetet.

A Magen David Adom mentőszolgálat szerint a hatéves fiút a helyszínen halottnak nyilvánították. Egy másik, 20 év körüli férfi belehalt sérüléseibe, miután kritikus állapotban szállították a Saare Cedek kórházba, ahol egy másik nyolcéves gyermek jelenleg is kritikus állapotban van.

„Amikor megérkeztünk a helyszínre, a látvány sokkoló volt”

– mondta Sraga Rosenthal, az MDA mentőse. „Láttunk egy autót a buszmegálló közelében, miután elütötte az embereket, akik a megállóban várakoztak” – tette hozzá.

“Hat áldozatot láttunk egymás mellett feküdni, köztük két gyermeket, akik eszméletlenek voltak, súlyos, többszervi sérülésekkel”

– mondta. A többi áldozat között volt két 20 év körüli férfi súlyos állapotban, egy 40 év körüli férfi közepesen súlyos állapotban, és egy 10 éves kisfiú könnyű sérülésekkel – közölték az egészségügyi tisztviselők. Az áldozatokat a fővárosi Saare Cedek és Hadassza Har HaCofim kórházakba szállították.

A rendőrség közölte, hogy nagy létszámú erők voltak a helyszínen.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatala közölte, hogy a miniszterelnököt tájékoztatták a támadásról, és úgy döntöttek, hogy lezárják a támadó otthonát.

Izrael politikája szerint lerombolja a halálos terrortámadások elkövetésével vádolt palesztinok házait. A támadók házainak lepecsételése gyakran a házak lerombolását helyettesíti vagy helyettesíti. A múlt hónapban a rendőrség a teljes lebontás előtt ideiglenes intézkedésként behegesztette egy hét embert meggyilkoló palesztin terrorista jeruzsálemi házának ajtaját és ablakait.

A Gázai övezetet uraló palesztin Hamsz és Iszlám Dzsihád terrorcsoportok éltették a támadást, de nem vállalták a felelősséget a merényletért. A Hamasz szóvivője „a megszállás bűneire adott hősies válasznak” nevezte a támadást.

A támadásra a térségben fokozódó erőszak idején került sor, mivel az izraeli hadsereg folytatja a terrorellenes offenzívát Ciszjordániában, hogy megbirkózzon a támadások sorozatával, amelynek 2022-ben 31 ember esett áldozatául Izraelben, és további hét ember vesztette életét egy múlt havi jeruzsálemi támadásban.

Az izraeli védelmi erők hadművelete több mint 2500 letartóztatást eredményezett az éjszakai razziák során. Emellett 171 palesztin halt meg 2022-ben, és további 42 az év eleje óta, sokan közülük támadások végrehajtása közben vagy a biztonsági erőkkel való összecsapások során, bár néhányan érintetlen civilek voltak.

Hét embert gyilkolt meg egy palesztin terrorista egy jeruzsálemi zsinagógánál – Kibic Magazin

Ez volt a legsúlyosabb merénylet az izraeli fővárosban az elmúlt 15 évben. Heten meghaltak péntek este egy jeruzsálemi zsinagógánál végrehajtott fegyveres terrorakcióban, többen megsebesültek, a merénylőt lelőtték. Az áldozatok között a 48 éves Eli Mizrachi és felesége, a 45 éves Natali, akik két éve házasodtak össze.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp