Anne Frank naplójának hitelességét kétségbe vonó szöveget vetítettek az amszterdami Anne Frank Házra

A szöveg arra az elméletre utalt, amely szerint Anne Frank nem maga írta a később világhírűvé vált naplót.

Vizsgálatot indított a holland rendőrség az amszterdami Anne Frank Házra lézerfénnyel vetített, antiszemitának tartott felirat miatt – közölte a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál pénteken.

Anne Frank

A beszámoló szerint a lézerüzenetet hétfő este vetítették a bergen-belseni koncentrációs táborban meghalt Anne Frank és családjának a második világháború idején búvóhelyéül szolgáló, ma múzeumként látogatható ház falára.
A lézerfénnyel készült feliratról az egyik közösségi oldalon jelent meg videófelvétel, melyen az olvasható:

„Anne Frank, a golyóstoll feltalálója”.

A világháború után számos írás vonta kétségbe a napló hitelességét egyebek mellett azt állítva, hogy a naplót részben olyan tollal írták, amelyet csak a háború után kezdtek használni. Az elmélet továbbá azon alapul, hogy több, csak a világháború után szabadalmaztatott golyóstollal írt lapot találtak Anne Frank iratai között az 1980-as években.

Kutatók később arra a következtetésre jutottak, hogy a golyóstollal írt lapokat valószínűleg korábbi kutatók véletlenül hagyhatták a naplóban, azok nem rontják az emlékirat hitelességét. A napló létezésének tagadói azonban továbbra is hangoztatják azt a nézetüket, hogy az írás nem lehetett egy tizenéves alkotása.

A hírportál beszámolójában az Anne Frank Alapítvány közleményét idézte, amely szerint az eset „gyűlölet-bűncselekménynek számít”, Anne Frank ellen irányul, akinek a naplója „az egyik legfontosabb beszámoló a zsidók üldözéséről a második világháború idején”.

Heller Ágnes: Anne Frank naplója jelenné teszi a múltat – Kibic Magazin

Megemlékeztek Anne Frank születésének 90. évfordulójáról szerdán Frankfurtban, a naplója révén világhírűvé vált holokausztáldozat szülővárosában. Az esemény főszónoka Heller Ágnes filozófus volt. A bergen-belseni náci koncentrációs táborban 15 éves korában meghalt német zsidó lány születésének évfordulója alkalmából számos megemlékezést, felolvasást, tárlatvezetést, pódiumbeszélgetést és egyéb rendezvényt szerveztek, nemcsak Anne Frank Hessen tartományi szülővárosában, hanem országszerte több helyszínen.

Femke Halsema, Amszterdam polgármestere „megvetendő, gyáva tettnek” nevezte az akciót, ami szavai szerint támadást jelent az antiszemitizmus elleni küzdelem nemzetközi szimbóluma ellen, célja pedig a holokauszt tagadása.

A hírportál emlékeztetett: egy, a rendőrség által ismert másik szélsőséges csoport fehér felsőbbrendűséget hirdető szlogeneket vetített a rotterdami Erasmus-hídra Szilveszter éjszakáján.

Anne Frank családja Adolf Hitler hatalomra kerülése után menekült el Németországból Hollandiába. Miután 1940 májusában a németek Hollandiát is lerohanták és megszállták, Anne és családja bujkálni kényszerült, mindaddig, amíg fel nem fedezték őket 1944. augusztus 4-én. Annét és nővérét a bergen-belseni táborba szállították, mindketten ott haltak meg. Édesanyjukat Auschwitzban gyilkolták meg. Édesapjuk, Otto Frank megmenekült, Amszterdamba hazatérve tudta meg, hogy családját koncentrációs táborokban ölték meg.

Anne naplóját az egyik bújtatótól kapta meg, megjegyzéseket fűzött hozzá, majd 1947-ben kiadta. A naplót 2009-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, a világ tíz legolvasottabb könyve közé tartozik.

Fény derülhet arra, mi történt Anne Frankkal a haláltáborokban – Kibic Magazin

Egy január végén megjelenő könyvben rabtársainak korábbi visszaemlékezései adhatnak teljes képet arról a fiatal lányról, aki akkor még nem sejthette, hogy mindenki ismerni fogja a nevét.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp