Izrael segítséget nyújt a földrengés sújtotta Törökországnak és Szíriának is

Az első izraeli mentőegységek már útra keltek Dél-Törökország irányába.

Izrael segítséget nyújt Szíriának és Törökországnak is, mivel a térségben több mint ezer halálos áldozatot követelő, pusztító földrengés utóhatásaival küzdenek – közölte Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfőn. Netanjahu elmondta, hogy Izrael diplomáciai csatornákon keresztül kapott megkeresést a szíriai segítségnyújtásra, és a segélyt oda is eljuttatják.

A földrengés következtében összedőlt épület Gaziantep városban (Fotó: Mahmut Bozarslan / VOA / Wikimedia Commons)

Izraeli médiajelentések szerint a kérés Oroszországon keresztül érkezett. Az izraeli hadsereg és más biztonsági szervek jelenleg azt vizsgálják, hogyan nyújthatnának segítséget Szíriának.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint Izrael sátrak, gyógyszerek és takarók küldését tervezi Szíriába. Emellett egy magas rangú politikai tisztségviselő azt mondta a csatornának, hogy Izrael orvosi kezelésre fogadna sebesült szíriaiakat, amennyiben erre kérnék.

Izrael Szíriát ellenséges államnak tekinti, és a két ország között nincsenek diplomáciai kapcsolatok. A szomszédos ország véres polgárháborúja idején azonban az izraeli hadsereg nagyszabású humanitárius műveletet hajtott végre a szíriai civilek megsegítésére.

Netanjahu azt is elmondta, hogy részvétét fejezi ki a török állampolgároknak, és hogy „a török kormány kérésére utasítottam a mentő- és orvosi segélycsapatokat”.

Eközben Eli Cohen külügyminiszter és Ronen Levi minisztériumi főigazgató „rendkívüli találkozót” tartott Irit Lillian ankarai izraeli nagykövettel és más diplomatákkal, hogy megvitassák a helyzetet. Néhány órával később beszélt török kollégájával, Mevlüt Çavuşoğluval, akivel az izraeli segítségnyújtás részleteiről tárgyaltak.

„Izrael Állam nevében szeretném kifejezni mélységes fájdalmamat a török népnek a ma éjjel Dél-Törökországot sújtó súlyos földrengés miatt”

– mondta Cohen.

„Szívünk az áldozatokkal van, és mielőbbi felépülést kívánunk a sérülteknek. Utasítottam a Külügyminisztériumot, hogy készítsenek gyors segítségnyújtási tervet Törökországnak e nehéz katasztrófa kezelésére” – tette hozzá.

Netanjahu és Joav Gallant védelmi miniszter utasítására az izraeli hadsereg közölte, hogy felkészül a kutató-mentő egységének Törökországba küldésére. Az egység tartalékosai a Times of Israel-nek elmondták, hogy egyelőre csak tisztek és orvosok vesznek részt a küldöttségben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp