A magyar származású izraeli kém, aki megismertette az irániakat Tu Bishvat ünnepével

Kevesen ismerik a magyar származású Meir Max Bineth nevét, pedig az életébe került, hogy harcolt Izrael Állam létrehozásáért.

Meir Max Bineth Magyarországon, Szombathelyen született 1917-ben, és Németországban nőtt fel. A náci párt hatalomra jutását követően 1935-ben érkezett családjával Izraelbe. Bineth ezután csatlakozott a Haganah-hoz, és segített a szervezetnek abban, hogy több zsidót hozzon Izraelbe.

1942-ben az iráni Abadanba küldték, hogy a Solel Boneh – egy izraeli építőipari cég – képviselőjeként dolgozzon. Ottléte során megpróbálta héber nyelvre és zsidó történelemre oktatni a helyi zsidó közösséget, és erőfeszítéseket tett egy ifjúsági csoport létrehozására.

A Binethről szóló archív aktákat néhány évvel ezelőtt átadták az Izraeli Nemzeti Könyvtárnak, és most a könyvtár végre bemutat néhány dokumentumot, írja a ynet.

Az aktákban található lenyűgöző történetek közül az egyik különösen kiemelkedik, ahol Bineth Tu BiShvat ünnepére tanítja a helyi irániakat.

Az ünnep előtt Izraelről szóló verseket és a zsidó telepek fontosságáról szóló röpiratokat szerkesztett és adott ki. Bineth fákat is ültetett a helyiekkel.

Max Bineth által szerkesztett kiadvány

Dekel Katz, aki a könyvtár archívumában dolgozik, elmondta, hogy Bineth 1945-ös távozása után is kapcsolatban volt iráni diákjaival. Bineth 1952-ben csatlakozott a Moszadhoz, és német üzletembernek álcázva magát utazott ki Egyiptomba. 1954-ben, egy kudarcba fulladt izraeli hadművelet után, Bineth-et bebörtönözték. Az akció célja az volt, hogy megakadályozzák az Egyesült Királyságot abban, hogy feladja a Szuezi-csatorna feletti ellenőrzést. 1954. december 21-én Bineth-et holtan találták egyiptomi börtöne cellájában. Először Rómában temették el, mielőtt 1959-ben Izraelbe szállították a holttestét.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp