The New York Times: Az Egyesült Államok nagykövete ellenséges terepen találta magát Magyarországon

David Pressman meleg emberi jogi ügyvédet a magyarországi kormánypárti média a hagyományos értékek aláásásával, a diplomáciai egyezmények megsértésével és az igazságszolgáltatásba való beavatkozással vádolja, írja elemző cikkében a New York Times. Alább a cikk egy részének fordítását közöljük.


David Pressman, a meleg emberi jogi ügyvéd már azelőtt tudta, hogy nehéz időszak előtt áll, mielőtt férjével és két gyermekével Magyarországra érkezett, hogy szeptemberben új állást vállaljon, mint az Egyesült Államok európai nagykövete a hagyományos keresztény értékek fellegvárában és a Kreml barátjaként számon tartott országban.

A Washingtoni beiktatása után egy figyelmeztetést hordozó gumicsónak jelent meg a Dunán az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége közelében.

Egy koponyával és keresztezett csontokkal díszített fekete transzparensen egy anti-L.G.B.T.Q. üzenet angol és magyar nyelven: „Mr. Pressman, ne gyarmatosítsd Magyarországot a halálkultuszoddal.”

Mr. Pressman a nagykövetségi íróasztala mögötti falra akasztotta az „üdvözöljük Magyarországon” üzenet fényképét. – Ez még azelőtt volt – kesergett –, mielőtt beléptem volna ebbe az országba.

És azóta a helyzet csak rosszabb lett.

A nagykövetet úgy állítja be a kormánybarát media, mintha fenyegetést jelentene Magyarország értékeire és a magyarokra.

Mr. Pressmant azzal vádolják, hogy megsértette a diplomáciai egyezményeket, beavatkozott az igazságszolgáltatásba, és megpróbálta elhallgattatni a konzervatív hangokat. A PestiSracok, a harcias, kormánypárti hírportál elítélte és diplomáciai provokációként állítja be egy olyan férfi kinevezését, akit „az L.G.B.T. jogok szakértőjeként írnak le”. Egy kormány által irányított televíziós beszélgetős műsor egyik vendége „nagykövet asszonyként” emlegette őt.

A személyes támadásoknál riasztóbbnak tartja Pressman egy nemrégiben Budapesten adott interjújában az Egyesült Államok elleni szélesebb körű támadást a magyar médiában – amelynek nagy részét vagy közvetlenül a kormányzó Fidesz irányítja, vagy üzleti tevékenységén keresztül a szövetségesei.

“A magyar kormány által ellenőrzött média” – mondta Pressman – “rendszeresen használja az orosz propagandaszótárat, és„rutinszerűen ontja a Kreml dezinformációit és az Amerika-ellenes retorikát. Ez aggasztó az Egyesült Államok számára.”

Csaknem egy évvel azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen és a Nyugat ellen mozgósított, Magyarország, a NATO és az Európai Unió tagjaként, a Kreml legközelebbi szövetségese lett az európai blokkban.

A közvélemény-kutatások szerint a magyarok nem rajonganak Oroszországért, de a Fidesz által a „wokeizmus és gender-ideológia” elleni harcokra összpontosító belpolitikai kampánya eltántorította az országotb a hagyományosan szilárd nyugati stratégiai kapcsolódásaitól.

Jelenlegi kinevezése előtt Mr. Pressman az Egyesült Nemzetek Szervezetének különleges politikai ügyekért felelős nagyköveteként és belbiztonsági miniszterhelyettesként dolgozott. A Fehér Házban a Nemzetbiztonsági Tanács háborús bűnökkel és atrocitásokkal foglalkozó igazgatójaként is dolgozott.

A magyar tisztviselőkkel való találkozások – mondta Pressman úr – általában udvariasak és pragmatikus hangvételűek, de gyakran azzal kezdődnek, hogy házigazdája azt mondja: „Nagykövet úr, csodálatos találkozni önnel. Tudom, hogy a nemek közötti egyenlőség progresszív kérdéseiről szeretne beszélni.”

„Megállítom őket, és azt mondom: „Nem, valójában arról szeretnék beszélni önnel, hogy Magyarország Vlagyimir Putyinra támaszkodik” – tette hozzá. „Mindig a kulturális háborúról akarnak beszélgetni, holott mi egy egy valódi háborúról akarunk beszélgetni, amely a szomszédban zajlik.”

David Pressman Semjén Zsolttal

Orbán Viktor ugyan együtt szavazott az EU-val az Oroszország elleni szankciókat illetően, de többször is elítélte azokat, megtagadta az Ukrajna számára szánt fegyverek átengedését Magyarországon, és magas rangú tisztségviselőket küldött Moszkvába, hogy több orosz földgázt kérjenek, miközben Európa többi része próbál függetlenné válni az orosz energiáról.

Orbán évek óta tartó barátsága Oroszországgal korábban is súrlódásokat okozott az Egyesült Államokkal, különösen 2018-ban, amikor Magyarország elutasította a Trump-kormányzat két orosz fegyverkereskedő kiadatására vonatkozó kérelmét, és ehelyett Moszkvába küldte őket.

De az ukrajnai orosz invázió új szintre emelte a feszültséget

„Megváltozott a világ” – mondta Mr. Pressman –, és már nincs lehetőség arra, hogy mindkét oldal felé játsszunk, amikor tényleges szárazföldi háború dúl Európában. Sürgette Magyarországot, hogy térjen vissza történelmi szerepéhez a Nyugat szövetségeseként. „A nagyobb tisztánlátás és határozottság ideje minden bizonnyal elérkezett, amikor Vlagyimir Putyin provokálatlan háborút indított Magyarország demokratikus szomszédja ellen.”

Ellentétben Magyarország déli szomszédjával, Szerbiával, amely mély, történelmi kapcsolatokat ápol Oroszországgal és erős Amerika-ellenes áramlatokkal rendelkezik a NATO 1999-es, Egyesült Államok által irányított bombahadjárata következtében, Magyarországnak hagyományosan jó kapcsolata van az Egyesült Államokkal – kivéve azt az időszakot, amikor Magyarország a szovjet blokk része volt és kommunista vezetői papagáj módjára mondták a Moszkva diktálta propagandát.

Az ország éles Amerika-ellenességbe sodródása akkor kezdődött, amikor Trump elvesztette a 2020. novemberi elnökválasztást. Elhagyta Budapestet Trump magyarországi nagykövete, David B. Cornstein ékszermágnás, aki Orbán Viktort „nagyon-nagyon erős és jó vezetőként” méltatta. A Fidesz pedig a tavaly tavaszi választás előtt bírálta az amerikai csoportokat, amiért a kormány ellenségének tekintett független médiának juttatott pénzt.

Márki-Zay Péterrel

A magyar belügyekbe való amerikai beavatkozástól való félelem miatt Magyarország maga is gyakran belegázolt az Egyesült Államok politikájába, és Orbán augusztusban, három hónappal a félidős választások előtt Texasba utazott, hogy segítsen lelket önteni a republikánus szavazókba. Magyarország washingtoni nagykövete pedig minden jobboldali fogadáson jelen volt az Egyesült Államokban.

Pressman szerint ez csak olaj volt a tűzre.

Az ukrajnai háború minden civakodás ellenére fontossá tette Magyarország és NATO-szövetségesei közötti kapcsolatok normalizálását.

Legalábbis Mr. Pressman ebben reménykedik. A magyarok „nem Oroszországban és Kínában, hanem Európában és az Egyesült Államokban látják a jövőjüket” – mondta, és hozzátette, hogy ez egy igazán pozitív alap, amelyen dolgozni kell.

„Nem azért vagyok itt, hogy megzavarjam vagy megszakítsam ezt a kapcsolatot” – mondta Mr. Pressman. „Azért vagyok itt, hogy megjavítsam. És van javítás, amit el kell végezni.”

A teljes cikk itt olvasható:

A U.S. Ambassador Finds Himself on Hostile Ground in Hungary

David Pressman, a gay human rights lawyer, has been accused by pro-government media in Hungary of undermining traditional values, violating diplomatic conventions and meddling in the judiciary. Send any friend a story As a subscriber, you have 10 gift articles to give each month. Anyone can read what you share.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp