Meghalt a holokauszt-túlélő, akinek történetét az Európa, Európa című film dolgozta fel

Solomon Perel 97 éves volt.

Csütörtökön, 97 éves korában elhunyt Solomon Perel, a holokauszt túlélője, aki arról vált ismertté, hogy a háború túlélése érdekében a náci párt tagjának adta ki magát. Perel nyilvánosan számtalan helyen elmondta történetét, amelyről nagy sikerű film készült Európa, Európa címmel.

Solomon Perel (Fotó: Wikimedia Commons)

Bár ő maga az alsó-szászországi németországi Piene városában született, Perel családja orosz zsidó bevándorló volt. Amikor a nácik hatalomra kerültek, és Perel körülbelül 10 éves volt, családjával együtt a lengyelországi Łódźba költözött. Miután a nácik megszállták Lengyelországot a 14 éves Perel testvérével, Yitzchakkal együtt az ország szovjet megszállás alatt álló területére szökött, és egy árvaházba került.

Amikor a németek elfoglalták egész Lengyelországot, Perel ismét megszökött, de egy német katonai egység elfogta. Folyékony német nyelvtudásának köszönhetően meg tudta győzni a katonákat arról, hogy valódi neve Josef Freil, és hogy külföldön élő német állampolgár. Ekkor Perel 16 éves volt, így besorozták a német hadseregbe. Orosz-német tolmácsként szolgált, és még Joszif Sztálin fiának kihallgatásán is részt vett.

Ahogy a háború a vége felé közeledett elfogták az amerikai csapatok, de fiatal kora miatt szabadon engedték, és nem tartották hadifogságban.

Perel a háború után visszatért zsidó identitásához, és felfedezte, hogy testvére, David már Izraelben él. Perel 1948 júliusában követte őt, csatlakozott az izraeli védelmi erőkhöz, és a jeruzsálemi fronton harcolt a függetlenségi háborúban.

Sok évvel később Perel önéletrajzában írta meg történetét, amelyből 1990-ben Agnieszka Holland forgatott filmet Európa Európa címmel. A film1991-ben elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat. Oscar-díjra a legjobb adaptál forgatókönyv kategóriában jelölték. (Jerusalem Post)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp