Elek Judit: a lángoló, égő birkák a több millió zsidó megsemmisülését jelentik

Állatkínzással vádolta a Variety újságírója a magyar rendezőt, aki a tiszaeszlári vévádról szóló filmben égetett el élve állatokat.

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas játék- és dokumentumfilm-rendező, Elek Judit munkássága előtt tisztelegnek az idei Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon. Az eseményen a rendező is részt vett egy róla szóló könyv bemutatóján, itt szegezett neki pár kellemetlen kérdést a Tutajosok című 1990-es filmjéről a Variety.

A tiszaeszlári vérvád történetét feldolgozó alkotás egyik jelenetében több birkát is élve elégettek a kamera előtt, ami miatt állatkínzással vádolták a rendezőt. Elek Judit szerint azonban a szóban forgó jelenet a felzúdulás ellenére is „létfontosságú” mozzanata volt a filmnek, írja a hvg.hu.

„A film eleje rettentő brutális, mivel egy pogrom zajlik. A lángoló, égő birkák a több millió zsidó megsemmisülését szimbolizálják” – jelentette ki.

A rendező szerint a jelenetet, amelyben a Mucsi Zoltán által játszott pásztor háza leég, mindössze egyszer vehették fel. Ezért előző nap elhozták a vágóhídról a már megnyírt, csupasz birkákat, amelyeket máskülönben levágtak volna.

„Azt mondtam magamnak: ezeknek a birkáknak az a sorsa, hogy meghaljanak. Nincs más esélyük. Ez a végzetük. Ha leforgatjuk ezt a jelenetet, akkor meghalnak. Fájdalmas lesz nekik. De annak a 6 millió zsidónak is fájdalmas volt, akit a második világháborúban megöltek.”

Elek azonban a Variety szerint a most megjelenő könyvben elismeri, hogy ha a birkákat korábban nem nyírják meg, akkor „semmi nem történik”. A gyapjukat ugyanis egy speciális folyadékkal itatták volna át, ami meggátolja, hogy elégjenek. Végül máshogy alakult. A rendező állítása szerint az élve elégetett birkákat megsütötték, majd elfogyasztották.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp