Az arab mentős, aki zsidó életeket mentett meg a jeruzsálemi terrortámadáskor

„Ha baj van, egyetlen dolog számít: életeket menteni” – mondja Fadi Dekidek, aki 20 éve dolgozik a legnagyobb izraeli mentőszolgálatnál.

Fadi Dekidek, egy arab mentőápoló, aki 20 éve dolgozik a Magen David Adomnál, Izrael vezető sürgősségi szolgálatánál. Hétvégén többek között őt küldték ki, hogy életeket mentsen a palesztin terroristák által elkövetett két jeruzsálemi támadásnál.

“Profi vagyok, akinek az a dolga, hogy életeket mentsen” – mondta a Ynet-tel folytatott beszélgetés során. “Minden egyéb mellékzöngét figyelmen kívül hagyok. Az emberek megmentése a lényeg.”

A 38 éves mentős beszélt arról, milyen borzalmas látvány fogadta őket a helyszínen, a jeruzsálemi Neve Ya’akov negyedben található zsinagógánál és Jeruzsálem történelmi belvárosában, Dávid városában.

“Mentős vagyok, és egyébként Beit Haninában (egy palesztin negyed Kelet-Jeruzsálemben) lakom. Az elsők között érkeztem meg mindkét helyszínre. Nem könnyű először megérkezni, látni a vérfürdőt és higgadtan munkába állni” – mondta.

“Nagyon összetett helyzet volt pénteken. Sok sebesültről gondoskodtunk, és sajnos néhányukat nem sikerült megmenteni. A tegnapi támadás [Dávid városában] ismét nagyon kemény volt. Mi érkeztünk meg először, és szerencsére az apa és a fia is eszméleténél volt. “

A Dávid városában történt legutóbbi támadásban megsebesült a mentőszolgálat egyik önkéntese is.

“Ismertem őt” – mondta Fadi Dekidek. – „A Magen David Adomnál mindannyian egy családba tartozunk, legyünk akár zsidók, arabok, vagy bármi mások, akik ellátják a sebesülteket. Tudtam, hogy ismerem valahonnan, de csak később jöttem rá, hogy ő is kolléga. Borzasztó volt látni, hogy valaki közülünk is megsebesülhet.”

Amíg Fadi Dekidek ellátta a sérülteket, több arabokat becsmérlő kijelentés is elhangzott.

“Profi vagyok, akinek a feladata a sebesültek gondozása. Hallom a megjegyzéseket, de figyelmen kívül hagyom őket, és végzem a munkámat. Az egyetlen dolog, ami számít, hogy életeket mentsünk. “

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp