Az Amazon Prime Video-ra érkezik az Eichmann soha nem hallott vallomásait tartalmazó izraeli sorozat

Az Amazon Prime Video előfizetői soha nem hallott felvételeket hallgathatnak meg Adolf Eichmanntól, amint saját hangján vallja meg bűneit.

Az ördög vallomása: Az elveszett Eichmann-szalagok című háromrészes dokumentumfilm-sorozat, amely holokauszt-túlélők, az Eichmann-per koronatanúi, történészek és holokauszt-szakértők interjúit kombinálja a történelmi események újrajátszásával. A sorozat, amelyet először tavaly sugározott az izraeli Kan közszolgálati műsorszolgáltató, Adolf Eichmann szerepét mutatja be a holokauszt idején a „végső megoldás” megszervezésében.

Eichmann, akit 1962-ben kivégeztek Izraelben, a tárgyalás nagy részében azt állította, hogy ő csak egy parancsot teljesítő bürokrata volt. A 28 órányi magnószalagra felvett vallomások azonban – amelyeket 1957-ben rögzítettek a Willem Sassen náci újságíróval és propagandistával készített interjúk során a háború után Buenos Airesben – egyértelműen azt mutatják, hogy Eichmann valójában koordinálta a zsidók kiirtására tett törekvéseket, és gyakran lelkesen végezte feladatát.

Már az első epizódban hallható, amint Eichmann azt mondja:

„Nem is törődtem azokkal a zsidókkal, akiket Auschwitzba deportáltam. Nem érdekelt, hogy élnek-e még, vagy már halottak.”

Miután Eichmannt 1960-ban Argentínában elfogta a Moszad, Sassen eladta a felvételek átiratát a LIFE magazinnak, amely kivonatokat közölt a felvételekből. Az izraeli legfelsőbb bíróság nem hagyta jóvá az átiratokat bizonyítékként, és a vádhatóságnak ehelyett a dokumentáció más formáira kellett támaszkodnia Eichmann elítéléséhez. A szalagok többi részének tartalma pedig évtizedekig rejtély maradt.

A felvételeket a német szövetségi levéltárban őrizték, és egészen 2020-ig érintetlenül maradtak, amikor is Jariv Mozer és Kobi Sitt, Az ördög vallomása című film készítői hozzáférést kaptak hozzájuk, hogy megkezdhessék a film forgatását.

„Ez bizonyíték a holokauszttagadók ellen, és egy módja annak, hogy meglássuk Eichmann valódi arcát”

– mondta Mozer júliusban a New York Timesnak. „A sorozaton keresztül a fiatal generációk megismerhetik a tárgyalást és a »végső megoldás« mögötti ideológiát”. (JTA)

Másfél óra alatt döntöttek a nácik „a zsidókérdés végső megoldásáról” – Kibic Magazin

80 éve, 1942. január 20-án rendezték a Wannsee-konferenciát, amelyen Adolf Eichmann és társai kimondták az európai zsidóság halálos ítéletét. A Berlin délnyugati csücskében fekvő tó, a Wannsee partján található pazar villák egyikében mondták ki a végítéletet a náci elit képviselői arról a népcsoportról, amelynek gyűlölete már Adolf Hitler ideológiai alapvetéséből, a Mein Kampfból is sugárzott.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp