A Simpson család, mint a holokauszt áldozata

A sárga csillagot viselő Simpsonék Milánó holokauszt-emlékművének külső részén jelentek meg.

A holokauszt nemzetközi emléknapja előtt a milánói holokauszt-emlékmű külső falain jelentek meg azok a falfestmények, amelyeken a Simpson család szereplőit a náci uralom alatt élő zsidóknak ábrázolták. A helyi Soa Emlékalapítvány szerint a falfestményeket festő, ismert olasz művész nem kereste meg őket a képek megalkotása előtt, amelyek közül néhányon Homer, Marge, Bart és Lisa Simpson a koncentrációs táborokra jellemző öltözékben látható.

„Nem voltunk bevonva a döntési folyamatba, és tegnap reggel találtuk meg a festményeket mindenki mással együtt” – mondta a szervezet szóvivője a JTA-nek.

Az alapítvány végül nem bánta a gesztust. „Értékeljük a mögötte álló szándékot, és nem tartjuk különösebben károsnak” – közölte Roberto Jarach, az alapítvány elnöke.

Az emlékmű a Milano Centrale, a város főpályaudvarának 21. peronján található. A peronról 1943-ban mintegy 1200 zsidót deportáltak náci táborokba. A falfestményeket AleXsandro [sic] Palombo készítette, aki alkotásaiban jellemzően a popkultúra figuráit használja a sötét témák bemutatásához.

„Ezek a művek vizuális botlást jelentenek, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy meglássuk azt, amit egyébként nem látnánk. A legszörnyűbb dolgok is valósággá válhatnak, és a művészetnek kötelessége emlékezni rájuk, mert ez egy erőteljes ellenszer a feledés ellen. A zsidó népirtás borzalmait szűrők nélkül kell átadni az új generációknak, hogy megvédjük az emberiséget a holokauszthoz hasonló borzalmaktól”

– írta Palombo nyilatkozatában.

Tavaly márciusban Palombo egy Anne Frankot ábrázoló falfestményt festett egy milánói utcára, amelyen a híres naplóíró egy Z betűs papírt égetett el. A Z betű az Ukrajnát lerohanó orosz hadsereg jelképe lett.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp