Szenes Hanna dalát énekelte az ukrán hadsereg kórusa a holokauszt emléknapján

A megható tisztelgésre a Babij Jar-i mészárlás helyszínén került sor.

Az ukrán hadsereg kórusa az Eli Eli című izraeli dalt adta elő pénteken a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából, megható tisztelgéssel adózva ezzel a náci népirtás áldozatainak, írja a Ynet. A Szenes Hanna által Séta Készária felé címen írt versének megzenésített változatát a Babij Jarban tartott megemlékezésen adták elő.

A rendezvényt az ukrán zsidó közösség tartotta, és részt vett rajta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.

„Ez egy megható gesztus az ukrán nép részéről, amely különösen fontos az Ukrajnában zajló tragikus események láttán” – mondta Michael Brodsky, Izrael ukrajnai nagykövete. „A holokauszt közös történelmünk része, és fontos, hogy emlékezzünk arra, ami 80 évvel ezelőtt történt Babij Jarban” – tette hozzá.

Szenes azon 37 zsidó önkéntes csoportjába tartozott, akik a II. világháború alatt csatlakoztak a brit erőkhöz az akkori Palesztinából. Őt és egységét Jugoszláviába küldték, ahol 1944-ben csatlakozott egy helyi partizánegységhez. Megpróbált bejutni Magyarországra, hogy segítse a magyar zsidók megmentését, de a határon elfogták, majd később kivégezték.

A költő Szenes a küldetése előtt egy barátjára bízta a műveit tartalmazó jegyzetfüzetet, benne az ukrán kórus által előadott, 1942-ben írt verssel.

Babij Jar volt a helyszíne annak a tömeggyilkosságnak, amelyet 1941-ben, szeptember 29-30. között 33 711 zsidó férfi, nő és gyermek ellen követtek el. A II. világháború folyamán Babij Jar további, zsidók és nem zsidók ellen elkövetett tömeggyilkosságok helyszíne volt. Az ott meggyilkolt áldozatok számát 100 ezer főre becsülik.

Babij Jarban ma egy holokauszt-emlékközpont található, amely az ott meggyilkolt zsidók, valamint a kelet-európai holokauszt történetét meséli el.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp