A magyar zsidó, aki Radnótival raboskodott, később Izraelből visszatérve a boszniai szerb kiskirály mentora lett

Éveken át feltétlen bizalommal követte egy idős zsidó férfi tanácsait Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság helyi kiskirálya. Arie Livne, azaz Weiss György még azt is elérte, hogy Bosznia-Hercegovinában zsidó kulturális központ és az édesanyjáról elnevezett új zsinagóga épüljön.


Weiss György 1921-ben Budapesten született és a Dohány utcában nőtt fel. A huszonéves fiatal a vészkorszakban a szerbiai

Borban együtt volt munkatáborban Radnóti Miklóssal, személyesen is jól ismerték egymást. Weiss György szerencsésebb volt, mint Radnóti, megszökött, partizánnak állt. Harcos kommunista lett, és közben szerbül is megtanult.

Weiss családjából senki más nem élte túl az auschwitzi, budapesti, illetve jasenovaci szörnyűségeket, ám a partizánnak állt Weiss sem élvezte sokáig a szabadságot, nyíltan bírálta Tito marsallt, amiért hét év börtönbüntetésre ítélték.

Arie Livne, alias Weiss György

Szabadulása után 1956-ban Izraelbe emigrált, és itt már az Arie Livne nevet használta. Előbb megalapította a helyi filmarchívumot (ez a cég ma a neves rendező, Steven Spielberg nevét viseli), majd filmes tudásával egyre fontosabb külügyi posztokra került.

A világ zsidóinak készített propagandafilmeket arról, hogy menjenek Izraelbe, érdemes ott élni. Miután Jeruzsálemben nyugdíjba vonult, gondolt egy nagyot, és a Zsidó Világkongresszusnál teljesített jószolgálatot.

Mivel szerbül is jól tudott, az egykori Jugoszlávia is hozzá tartozott, és mind gyakrabban járt Belgrádba a 2000-es évek elején, közel 80 évesen, majd gyakorlatilag új életet kezdett Szerbiában, ahol szép lassan mindenkit megismert.

Arie Livne felkarolta, támogatta, „felépítette” Milorad Dodikot, aki ezek után élete végéig barátjaként, mentoraként, tanácsadójaként tekintett az idős emberre. Más kérdés, hogy közben a Nyugat által támogatott Dodik, aki egykoron a háborús bűnös Radovan Karadžić mérsékelt baloldali alternatívája volt,

maga is nacionalista politikus lett, aki újabban éppen destabilizálná Bosznia-Hercegovinát, és Vlagyimir Putyin orosz elnök (és Orbán Viktor) egyik leglelkesebb hívévé vált.

Milorad Dodik és Arie Live

Bosznia Hercegovina második legnagyobb városában, Banja Lukában nem sok zsidó él (nagyjából 10 család a telex.hu szerint),

Arie Livne viszont elérte, hogy szerb és izraeli finanszírozással 2015-ben felavatták az Arie Livne Jewish Center nevű zsidó kulturális központot és zsinagógát, utóbbi Weiss Ilona nevét viseli, aki Livne édesanyja volt, és nem tért haza Auschwitzból. A telex.hu szerint ilyen létesítmény a Balkánon a második világháború óta nem épült máshol.

Arie Livne Zsidó Kulturális Központ Banja Lukában
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp