Hét embert gyilkolt meg egy palesztin terrorista egy jeruzsálemi zsinagógánál

Ez volt a legsúlyosabb merénylet az izraeli fővárosban az elmúlt 15 évben.

Heten meghaltak péntek este egy jeruzsálemi zsinagógánál végrehajtott fegyveres terrorakcióban, többen megsebesültek, a merénylőt lelőtték. Az áldozatok között a 48 éves Eli Mizrachi és felesége, a 45 éves Natali, akik két éve házasodtak össze. A merényletben további három férfi, köztük két huszonéves fiatal, és egy idősebb nő vesztette életét.

A merénylő autóval érkezett Jeruzsálem Neve Jakov nevű lakónegyedébe, ahol járművét leállította, majd egy zsinagóga kapujánál lövöldözni kezdett az onnan távozó, korábban a szombatot fogadó imádkozókra.
 Öt áldozatot a kiérkező mentősök a helyszínen halottnak nyilvánítottak, két ember pedig kórházba szállítása után vesztette életét. A mentőszolgálat életveszélyesen súlyos sebesültekről is beszámolt.

A merénylőt a helyszínen lelőtték, az izraeli rendőrség esetleges további terroristákat keresve átvizsgálja a környéket. A merénylő, a 21 éves Fadi Ajas, izraeli állampolgár, a Kelet-Jeruzsálemben, az Olajfák hegyén lévő Á-Tur negyed lakója, akinek nem volt biztonsági, csak bűnügyi múltja a rendőrség szerint.

A terrorista megpróbált autójával elmenekülni, de a közeli rendőrőrsről a lövések zajára odasiető rendőr egy önkéntes segítségével a zsinagógától mintegy egy kilométerre megállította. Rövid tűzharc bontakozott ki, melyben a rendfenntartók lelőtték.

Itamár Ben-Gvir, a rendőrség munkájáért felelős nemzetbiztonsági miniszter a helyszínre érkezett, Benjámin Netanjahu miniszterelnök helyzetértékelő biztonsági megbeszélést hívott össze.

A Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász terrorszervezet szóvivője bejelentette, hogy a jeruzsálemi merénylet válasz volt az izraeli hadsereg Dzseninben, Ciszjordánia északi részében végrehajtott, kilenc palesztin halálával végződő csütörtöki razziájára.

A palesztin városokban tűzijátékkal és édességosztással tömegek ünnepelték a hét halálos áldozattal járó merényletet.

2008 óta ez volt a legtöbb halálos áldozatot követelő terrortámadás Jeruzsálemben. Akkor egy palesztin fegyveres egy jesiva nyolc hallgatójával végzett az izraeli fővárosban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp