Egyik nagyapja náci volt, a másik zsidómentő, ő most zsinagógát nyit

A környék nem-zsidó lakói adományokkal segítették a németországi zsinagóga megnyitását.

Első pillantásra inkább egy divatos szállodának, mintsem kórháznak tűnik a németországi Türingiában található Waldkliniken Eisenberg ortopédiai kórház. A környék egyik legzöldebb és legszebb helyén található, és a belseje ugyanolyan lenyűgöző, mint a külseje.

Az utóbbi időben a kórház kiérdemelte az ország legjobb ortopédiai kórháza címet. David Ruben-Thies vezérigazgató számára ez az élete legnagyobb műve, ami mögött egy lenyűgöző történetet húzódik.

Ruben-Thies nagyapja náci volt, aki részt vett Lengyelország lerohanásában a második világháborúban. A másik nagyapja segített a zsidóknak elrejtőzni a kereskedelmi hajóiban, hogy kihozzák őket az országból.

A Maarivnak adott interjújában Ruben-Theis elmagyarázta, hogy szokatlan múltja segített neki eldönteni, hogy zsinagógát és egy kóser konyhát épít a kórházában, írja a jpost.com.

“Amikor megnyitottam itt a kórházat, tudtam, hogy a zsidóknak is megfelelő körülményeket kell biztosítanom” – mondta, majd hozzátette: „Zsidó nevem van. A szüleim azt akarták, hogy az emberek tudják, hogy zsidó vagyok, és mindenki tegyen az egyenlőségért. Amikor gyermekkoromban Olaszországban éltem, úgy éreztem, meg kell ismernem a judaizmust.”

Ruben-Thies nem sokkal azután adta az interjút, hogy

a kórház megnyitott egy zsinagógát, amelynek egy Tóratekercset adományoztak a környék lakói, akiknek többsége nem zsidó. A projekt résztvevői között volt a regionális tanács vezetője is, aki saját pénzét adta erre a célra.

A kórházban megnyílt kóser éttermet Tim Foller német séf vezeti, és állandó kashrut-felügyelővel, Moti Waitsman rabbival dolgoznak együtt.

A Maariv-val folytatott beszélgetés során Weizman azt mondta:

„Hihetetlen, hogy az ínyenc kóser étkezésről beszélgetünk egy Németország közepén lévő kórházban, ráadásul jiddisül és héberül. Nincs ilyen hely a világban. egész Európában.”

A kórház vezérigazgatója azon dolgozik, hogy integrálja az itteni zsidókat. Ragaszkodott a szigorú kashruthoz, és most még a Mea She’arimból származó hasszid emberek is étkezhetnek itt.”

Alexander Mayerhofer, a kórház kulcsfontosságú ügyfélmenedzsere azt mondta, hogy a hely olyan, mint egy szálloda.

„Nem betegeknek, hanem vendégeknek nevezzük az itteni embereket” – mondta. “A kezelés minden szakaszában olyan élményben lesz részed, mintha egy öt- vagy négycsillagos szállodában látnának vendégül.”

“A zsidóság támogatásával remélem, hogy kiengesztelhetem nagyapám bűneit, és egyúttal büszkeségem forrása lehetek másik nagyapámnak” – tette még hozzá Ruben-Thies.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp