Az ukrán válság sok olyan zsidót mozgatott meg, akik korábban láthatatlanok voltak a közösségben

Zsidó szervezetek hangolták össze hónapokon keresztül a munkájukat az ukrán menekültek megsegítéséért. Ebből nem csak a rászorulók, hanem a közösség is sokat kapott, új emberek, új együttműködések alakultak. Podcast.

„Ez a háborús összefogás nagyon sokat segített a zsidó szervezeteknek abban, hogy megtanuljanak egymással kooperálni”

– mondja Kőszegi Judit, aki a Szochnut részéről vett részt abban a munkában, amelynek keretében számos zsidó szervezet segítette a Magyarországra érkező ukrán menekülteket.

Ez az összefogás példa nélküli volt a zsidó szervezetek életében, az első időszak nehézségeiből tanulva hangolták össze a munkájukat, és dolgoztak más-más részfeladatokra koncentrálva a közös célért, vagyis azért, hogy segítsék az ideérkező ukrán menekülteket. Együttműködött a JDC, a Mazsihisz, a Bálint Ház, a Szochnut, a Zsidó Világkongresszus és a Merkaz (korábbi Izraeli Kulturális Intézet).

Schramm Eszter, a Bálint Ház munkatársa szerint olyan hidak épültek zsidó és nem zsidó szervezetek között, amiket később is lehet használni. Kiemelte, hogy

a társadalmi felelősségvállalás kérdése sok olyan zsidó embert is megmozgatott, akik korábban távol maradtak a közösségtől.

Tehát nem csak a szervezetek közötti kapcsolat lett élénkebb az ukrán menekültek megsegítése kapcsán, hanem a hétköznapi zsidó emberek közül is sok új ember mozdult meg.

„A közösségi kapcsolódás mindenkinek jó. Jót tesz a befogadó közösségnek és annak is, akit befogadnak”,

emelte ki Märcz Andrea, aki először a Zsidó Világkongresszus, majd a Mazsihisz megbízásából segítette az ideérkező és itt maradó menekültek beilleszkedését.

Talán éppen ezért válhatott ez a közös munka mintaértékűvé: sokat adott a közösségnek és adott a rászorulóknak is.

Alább a teljes beszélgetést lehet meghallgatni Kőszegi Judittal, Märcz Andreával és Schramm Eszterrel. Hidas Judit kérdezte őket.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp