Meghalt Tuvja Raviv, Izrael magyar származású hőse

A Révész Tamás néven született egykori dandárparancsnok 88 éves volt.

Tuvja Raviv Révész Tamásként született 1934-ben az akkor a Jugoszláviához tartozó vajdasági Bajmokon. A holokauszt alatt hamis személyazonossággal bujkált egy észak-alföldi faluban. 1948-ban vándorolt ki (alijázott) Izraelbe, 1952-ben vonult be a hadseregbe.

Tuvja Raviv (balra) a ’70-es években

Több háborúban részt vett, 1956-ban a Sínai-félszigeten zajló harcokban súlyosan megsebesült. Az 1973-es jom kipuri háborúban az általa alapított harckocsis dandárt vezette győzelemre az egyiptomi erők felett.

Leszerelését követően is aktív maradt, és a Szohnut küldötteként meghatározó szerepet vállalt a zsidók kimentésében a délszláv háború idején.

2014-ben írta meg emlékiratait, amely tavaly Egy izraeli páncélostiszt élete – Bajmoktól Szarajevóig címmel magyarul is megjelent.

Többször a halál torkából menekült, de még ma is él Izrael 88 éves magyar hőse – Kibic Magazin

Révész Tamásként túlélte a holokausztot, harckocsiparancsnokként három honvédő háború hőse és súlyos sebesültje volt, majd túl a nyolcvanon megírta bestsellerét. Révész Tamás a Szabadkától húsz kilométerre fekvő Bajmokon született 1934-ben. A holokauszt után, 1948-ban, alig 14 évesen alijázott Izraelbe, ahol már Tuvja Raviv néven folytatta az életét.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp