Továbbra sem tudni, mikor fog megnyílni a Sorsok Háza

Köves Slomó szerint előbb a Covid, majd a háborús helyzet és az ezzel járó gazdasági nehézségek miatt 2021 vége óta nem történt számottevő előrelépés az állandó kiállítás fizikai megvalósításában.

A Népszava érdeklődött Köves Slomónál, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijánál, hogy mikor nyílhat meg az eredetileg 2014-re tervezett intézmény. A vezető rabbi a lappal azt közölte, hogy „2021 vége óta sajnos nem történt számottevő előrelépés a Sorsok Háza „Élet fája – Éc Hájim” című állandó kiállításának fizikai megvalósításában”.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija, Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum és a XX. Század Intézet főigazgatója, Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Sorsok Házáról tartott sajtótájékoztatón 2018 szeptemberében (Fotó: Mohai Balázs/MTI)

Köves Slomó ezt azzal indokolta, hogy bár másfél éve készen áll a részletekbe menő kiállítási koncepció, de „előbb a Covid, majd a háborús helyzet és az ezzel járó gazdasági nehézségek miatt még nem állnak rendelkezésre a kivitelezéshez szükséges anyagi források”.

Egyelőre folytatják az életinterjúk készítését a túlélőkkel, ebből ízelítő az emlekezes77.hu honlapon érhető el. Valamint a kiállítandó tárgyi emlékek gyűjtésére és kiválasztására fókuszáltak. Talán februárban élesedni fog a kiállítást bemutató, beharangozó honlap.

„Támogatóink számára érthető módon az Ukrajnából elmenekült zsidó közösségek segítése a prioritás, ezért jelenleg nem tudom megjósolni, hogy mikor nyílhat meg a Sorsok Háza”

– mondta a Népszavának az EMIH vezető rabbija.

A lap összegzése szerint eddig nagyjából 10 milliárd forintba kerülhetett a projekt. A Sorsok Háza létrehozása mintegy 7,5 milliárd forintba került, fenntartásra és állagmegóvásra 2017-es adatok szerint évente több mint 80 millió forintot költ az állam. Egy 2018-as kormányhatározat szerint a költségvetés összesen kétmilliárd forintot biztosít a kiállítási koncepció megvalósításához és kivitelezéséhez. E kormányhatározat szerint az EMIH csak a kiállítás elkészülte után veheti tulajdonba az ingatlant.

Köves Slomó: a Sorsok Háza jövőre már nyitva lesz – Kibic Magazin

A múzeumot az utolsó ígéretek szerint 2021-ben kellett volna megnyitni. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője volt a Partizán hétfő esti vendége, ahol többek között beszélt arról, mikor nyithat meg az eddig 7,5 milliárd forintot felemésztő Sorsok Háza. A múzeumot az utolsó ígéretek szerint 2021-ben kellett volna megnyitni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp