Sokat tettek a zsidó bevándorlók a világ divatiparának fejlődéséért

A zsidó készítők létrehozták a konfekcióipart, bejárták a londoni divat legmagasabb szintjét, és uralták a Carnaby Streetet a hatvanas években.

David Bowie, Greta Garbo és Sean Connery nem voltak zsidók. De néhány általuk híressé tett ruhadarabok közül többnek voltak zsidó alkotói. Egy londoni múzeum most megpróbál összegyűjteni néhány ilyen ruhadarabot egy kiállításhoz, amely bemutatja, milyen hatást gyakoroltak a londoni bevándorló közösségek a brit divatiparra.

A Museum of London Docklands kikötővárosként dokumentálja a város történelmét, és elmeséli a Temze folyón érkezők történeteit, az atlanti rabszolga-kereskedelemből származó afrikai rabszolgáktól kezdve a zsidó bevándorlók tömegéig, akik az 1800-as évek végén üldözés elől menekültek Kelet-Európából. A New Yorkba érkezett hittestvéreikhez hasonlóan sok zsidó a ruhaiparban dolgozott a bevándorlás után.

„A zsidók a londoni divatipar minden szintjén dolgoztak a huszadik században, de hozzájárulásuk mértékét széles körben nem ismerték fel” – mondta Lucie Whitmore, a divat kurátora a múzeum közleményében.

„A zsidó készítők létrehozták a konfekcióipart, bejárták a londoni divat legmagasabb szintjét, és uralták a Carnaby Streetet a hatvanas években. Ezek közül a tervezők közül sokan nemzetközi hírnévre tettek szert – a gazdagok és híresek kedvelték őket, és nagyra becsülték kreativitásuk, ügyességük és eredetiségük miatt. Ez egy olyan teljesítmény, amely elismerést érdemel.”

2023 októbertől 2024 áprilisáig a múzeum ad otthont a „Divatváros: Hogyan alakították a zsidó londoniak világszerte a divatot” című kiállításnak, írja a jta.org.

A szervezők nyilvános felhívást tettek közzé, hogy összegyűjtsék azokat a jelentős műtárgyakat, amelyeket olyan zsidó tervezők készítettek, mint

Fish (született Michael Fish), Cecil Gee, Otto Lucas, a Rahvis nővérek és Madame Isobel (Isobel Spevak). Harris). A múzeum március 1-jéig „olyan hírességek ruhadarabjait keresi, mint például David Bowie, Mick Jagger, Muhammad Ali és Michael Caine, valamint a The Beatles tagjai”.

Fish készítette Nagy-Britannia legikonikusabb 1960-as és 70-es évekbeli divatterveit, például a széles nyakkendőt. Cecil Gee az 1930-as években kezdte pályafutását, és megtervezte a „Demob Suit”-t – a leszerelés rövidítése –, amelyet a brit katonáknak adományozott a hadsereg, miután felszabadultak a második világháborús szolgálatból. Raemonde és Dora Rahvis két dél-afrikai születésű zsidó nővér volt, akik londoni emigrációjuk után a brit filmipar első kiemelkedő jelmeztervezőivé váltak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp