Ferenc pápa: Bruck Edith szenvedése ellenére is az élet szépségét hirdeti

Ferenc pápa is üzenetet küldött a magyar származású holokauszttúlélő, Bruck Edith életéről készített új dokumentumfilm premierjére.
Bruck Edith 1931-ben született Tiszakarádon, zsidó családban, és gyerek volt, amikor a második világháború alatt az egész családját deportálták, ő maga több koncentrációs tábort is megjárt. A háború után élt Magyarországon, Csehszlovákiában és Izraelben, végül az ötvenes évek közepén költözött Olaszországba, ott is telepedett le.

Holokauszttúlélőként és értelmiségiként is ismert Olaszországban: 2021 januárjában visszaemlékezést közölt a szentszéki napilapban, a L’Osservatore Romanóban, majd Ferenc pápa felkereste őt római otthonában. Akkor az egyházfő köszönetet mondott Edith Brucknak a nácizmus alatt történtek tanúsításáért, és bocsánatot kért tőle az emberiség nevében. Tavaly szintén az emlékezés napja alkalmából találkoztak a pápa vatikáni lakhelyeként ismert Szent Márta-házban.

Az este során felolvasták Ferenc pápa levelét, melyben azt írta, Edith Bruck szenvedése ellenére az élet szépségét, a méltóságot, a testvériséget, a vallások közötti párbeszédet hirdeti.

Bruck Edit évtizedek óta járja az iskolákat, a pandémia alatt interneten tette ugyanezt, mivel a fiataloknak tudniuk kell, mi és hogyan történt. Úgy vélte, a fiatalok egyrészt rosszul tanulják a történelmet, másrészt elveszítették a kapcsolatot az idősebb generációkkal.

Kifejtette, a legnagyobb problémát abban látja, hogy az emlékezés megszűnt a családokon belül, a kommunikáció világában nincsen kommunikáció”.

Az új dokumentumfilm Edith Bruck egész életét végigköveti, az Izraelben töltött évektől Olaszországba költözéséig 1954-ben, házasságát Nelo Risi olasz rendezővel, irodalmi és filmes munkásságát, valamint kötődését Rómához, melyre hazájaként tekint.

Edith Bruck József Attila, Radnóti Miklós és Illyés Gyula műveit fordította olaszra. A holokausztot felidéző Elveszett kenyér című műve, mely 2021-ben Premio Viareggio olasz irodalmi díjat nyert, 2022-ben jelent meg magyarul.

Kapcsolódó cikkünk:

Magyarul is megjelenik „az életben maradt Anne Frank” regénye – Kibic Magazin

A magyar származású Edith Bruck legújabb könyve elnyerte a legrangosabb olasz irodalmi díj ifjúsági zsűrijének díját. A híres olasz író, Primo Levi biztatására kezdte el lejegyezni a holokauszttal kapcsolatos emlékeit. 2021 nyarán Az e lveszett kenyér című regényével Bruck Edith Olaszországban élő magyar író lett a Viareggio-Repaci irodalmi díj egyik győztese.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp