Nagyváradról Auschwitzba vitték, majd a helyi zsidóság kutatásának szentelte az életét

103 évesen Izraelben halt meg a nagyváradi zsidóság kutatója, Mózes Teréz.

Elhunyt 103 éves korában Izraelben Mózes Teréz néprajzkutató, a történettudományok doktora, a nagyváradi zsidók történeti monográfiájának írója.

Egész életét a néprajznak, illetve Erdély nyugati részén élő, azon belül a váradi zsidóság történetének kutatására szentelte.

„Gyerekkorom óta tetszett a piacok hangulata, ahol román, magyar, szlovák, rutén parasztemberek népviseletbe öltözve hozták portékáikat, élelmiszereket, kerámiákat” – nyilatkozta egy korábbi interjúban. A Körösök Népi Alkotások Regionális Házának igazgatójaként (1955–1964) kiemelkedő volt a környék népi mesterségeinek megmentéséért tett erőfeszítése. Hasonlóan járt el akkor is, amikor a Körösvidéki Múzeumban hozzájárult a Néprajzi Osztály létrehozásához, amelyet 1967-től ő is vezetett, írja a kronika.ro.

Mózes Teréz Izraelben

Mózes Teréz több éve már Izraelben élt, 2022. november 6-án töltötte be a 103. életévét. Szilágysomlyón született 1919. november 6-án. Családjával még gyerekként, 1928-ban költözött Nagyváradra, ahol a zsidó leánygimnáziumban, majd az Oltea Doamna Líceumban végezte tanulmányait.

Megjárta az auschwitzi, a riga-kaiserwaldi, a stutthofi, gutaui koncentrációs táborokat, ezekben a lágerekben vesztette el családjának egy részét, ezelőtt pedig 30 000 zsidóval együtt a nagyváradi gettóban volt borzalmas körülmények között.

Ezekből az élettapasztalatokból születtek meg később a Bevérzett kőtáblák és a Nagyváradi zsidók című könyvek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp