Netanyahu kirúgta, de később visszavenné az adócsalásért elítélt minisztert

Arija Derit csak azért nem csukták le a bűncselekményért, mert megígérte, hogy távozik a kormányból. Netanyahu ugyanakkor azt tervezi, hogy visszaveszi a kormányba a jogszabályok módosítása után.

Tegnap több mint százezren tüntettek Tel-Avivban és országszerte az izraeli demokrácia védelmében. A tüntetők többek között attól tartanak, hogy a kormány képviselői az őket támogató szavazati többséggel a parlament villámtörvénykezéssel hamarosan megszavazza a jogrendszer átalakítását, többek között azt, hogy a politikusok felülbírálhatnák a legfelsőbb bíróság végzéseit.

Ezzel válna lehetővé többek között az is, hogy visszakerüljön a pozíciójába az adóügyi bűncselekmények miatt elítélt Arije Deri, akit Benjamin Netanjahu kénytelen volt felmenteni az egészségügyi és a belügyi tárcák éléről.

Benjámin Netanjahu az ülésen “fájó szívvel” adta át Arije Derinek az őt menesztéséről értesítő levelet, melyben hosszan méltatta munkásságát, és sajnálatát fejezte ki a legfelsőbb bíróság döntése miatt, amely szerinte “nem veszi figyelembe a nép akaratát.”

Arije Deri és Benjamin Netanyahu

Arije Deri válaszában közölte, hogy továbbra is pártja, a keleti származású ultraortodoxokat tömörítő Sasz élén marad, és részt kíván venni a koalíciós frakcióvezetők megbeszélésein.

A Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek az értesülése szerint Arije Deri abban állapodott meg Benjámin Netanjahuval, hogy időlegesen a párt más miniszterei, Jákov Mergi, Joáv Bencúr, Michael Malchieli vagy Hájim Biton veszik át tőle az egészségügyi és a belügyi tárcát.

Később terveik szerint Arije Deri visszakapja azokat, miután ennek érdekében megváltoztatták a jogrendszert, a törvényeket.

A Sasz párt vezetője ugyanakkor megtartotta miniszterelnök-helyettesi címét – erősítette meg szóvivője a The Times of Israel című angol nyelvű hírportálnak. Röviddel Arije Deri menesztése után Benjámin Netanjahu miniszterelnök elhagyta a kormány ülését, és azt Arije Deri vezette helyette tovább.

A bíróság egyébként azért döntött letöltendő helyett a felfüggesztett szabadságvesztés mellett, mert Arija Deri az ítélet szövege szerint megígérte, hogy távozik a közéletből. A kormányfőhelyettes tagadja, hogy ilyen ígéretet tett volna.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp