Felújítják a Jászság egyetlen megmaradt zsinagógáját

A romos állapotban lévő jászapáti zsinagóga épületében rendezvénytermet alakítana ki a helyi önkormányzat.

A Jeruzsálemi Héber Egyetem három évvel ezelőtt készült jelentése két olyan zsinagógát említ, amelyet a felmérés idején romosnak mondható állapotban találtak. Közülük a Kővágóörsön lévő épületet lelkes civilek vették birtokukba, és próbálják megmenteni a pusztulástól. A Jászapáti zsinagóga turisztikai, kulturális célú hasznosítására pedig idén pályázott sikeresen az önkormányzat.

A jászapáti zsinagóga egy 2020-as felvételen (Fotó: Wikimedia Commons)

A Szoljon.hu beszámolója szerint a TOP Plusz pályázaton mintegy 150 millió forintot nyert az önkormányzat az 1854-ben épült imaház felújítására. Farkas Ferenc polgármester a lappal azt közölte, hogy az elsődleges cél az épület állagmegóvása.

„A támogatásból az egykori zsinagógaépület külső és belső felújítása valósulhat meg, de emellett szeretnénk korhű berendezés részleteket, valamint rendezvénytermet is kialakítani” – mondta a polgármester.

A hírportál Kiss Erika A jászsági zsidóság emlékeiből című könyve alapján azt írja, hogy a jászapáti a Jászság egyetlen megmaradt zsinagógája. A holokauszt pusztításának következményeként hívek hiányában az épület nem funkcionált tovább zsinagógaként. Az 1950-es évek elején eladták a Jászapátin működő vasipari kátéesznek, mely raktárnak használta, majd egy vállalkozó vásárolta meg szintén raktározás céljára.

Később a most sikeresen pályázó önkormányzat tulajdonába került az ingatlan.

Önkéntesként gondozza az elhagyott jászapáti zsidó temetőt egy helyi nyugdíjas – Kibic Magazin

Idősebb Báthor Pál évek óta önkéntesként gondozza az elhagyatott sírkertet. A lehetőségekhez képes igyekszik a temetőt kegyelethez méltó állapotban tartani. Idősebb Báthor Pál immáron húsz éve gondozza az1853-ban létesített zsidó temetőt Jászapátiban. A nyugdíjas férfi korábban a helyi polgármesteri hivatalban dolgozott karbantartóként, és a sírkert gondozása is a feladatai közé tartozott.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp