Aggasztó tendencia: Izrael világelső a műanyaghulladékok terén

A tanulmányok ismételten a világ legnagyobb szennyezői közé sorolják az izraelieket. Tel Aviv strandjain pedig a Földközi-tengeren található a legtöbb hulladék.

A műanyag mindenhol megtalálható – üzletekben, otthonokban, a tengerben és a strandokon. Izraelben pedig az eldobható poharak, tányérok és evőeszközök sok otthonban a háztartás alapvető szükségletei. Ez a kultúra része, és sajnos a természet része is.

Az izraeliek évente több mint 500 millió dollárt költenek műanyagárukra.

És a környezetvédelmi és egészségügyi aggályok ellenére Bezalel Smotrich újonnan hivatalba lépett pénzügyminiszter első napirendi pontja az egyszer használatos műanyagok olcsóbbá tétele volt, teljesítve az izraeli ultraortodox közösségnek tett kampányígéretét.

A Környezetvédelmi Minisztérium közleménye szerint a tanulmányok ismételten az izraelieket tartják a világ élvonalában az eldobható műanyagok egy főre jutó használatában – közel ötször annyit használnak, mint az EU-lakók.

2021 végén Izrael előző kormánya adót vezetett be az egyszer használatos műanyagárukra, hogy megkísérelje visszaszorítani az ország műanyaghulladékát. De a környezeti tényezőkön kívül az eldobható műanyag izraeli felhasználásának jelentős kulturális és politikai összetevője is van, írja a ynetnews.com.

Pnina Pfeuffer, a The New Haredim szervezet vezérigazgatója szerint az adók kivetésének módja rendkívül problematikus volt.

„Az adókra úgy tekintettek, mint a haredi lakosság elleni támadásra, akik többet használnak eldobható műanyagot, mint mások. Nagyobb családjuk van, több sabbat-étkezésük van, több alkalmat ünnepelnek, ezért sok eldobható tárgyat használnak” – mondta.

Egy 2021 végén készült parlamenti jelentés megállapította, hogy a gyakran alacsony jövedelmű közösségekből származó haredi (ultraortodox) családok háromszor több műanyageszközt használnak, mint a lakosság többi része. Az adót egyik napról a másikra vezették be, oktatás és tájékoztatás nélkül – mutat rá.

„Ez egy fontos kérdés, mert ez szimbolizálta az előző kormány a Haredi-pártokkal és a Haredi-közösséggel való kapcsolatát” – mondta.

A műanyaghulladék jelenti a legnagyobb szennyezési problémát Izrael strandjain is

A tengerben és homokban talált hulladék 70-90 százaléka eldobható műanyag. És Izrael strandjai, különösen a Tel-Avivban és környékén lévők a műanyaggal leginkább szennyezett strandok az egész Földközi-tenger térségében.

A Plastic Free Israel környezetvédelmi szervezet számos, rendszeresen előforduló kisebb-nagyobb strandtakarítás végrehajtója, és jelentős különbséget észleltek. Evelyn Anca, az egyik társigazgató szerint a tavalyi adók 18 százalékkal csökkentették a strandokon a műanyaghulladék mennyiségét.

Aggódik amiatt, hogy most az adó felemelésével és az árak csökkentésével az izraeliek visszaszaladnak a boltokba és megfeledkeznek a következményekről, és a tavalyi előrelépés visszafordul.

Tengerparti szemétszedés Tel-Avivban
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp