Orbán képével is riogattak a százerzes tel-avivi tüntetésen

David Grossman, Izrael legismertebb írója arról beszélt, hogy egyre többen “belső emigrációba” vonulnak, mert egyre kevésbé érzik hazájuknak az országot.
Tel-Aviv mellett Jeruzsálemben, Haifán, Beér-Seván, Herzliján, Nesz Ciónában, Modiinben is ezrek tüntettek a jogrendszer átalakításának terve ellen, miszerint egyebek között a politikusok felülbírálhatnák a legfelsőbb bíróság végzéseit. Ez a hatalmi ágak eddigi egyensúlyának megbontását, ezzel a demokrácia súlyos sérülését jelentené Izraelben a tiltakozók szerint.

Tel-Avivban beszédet mondott Móse (Bogi) Jaalon volt vezérkari főnök és védelmi miniszter, és arra figyelmeztetett, hogy demokratikus jogrend nélkül Izrael sebezhetővé és kiszolgáltatottá válik, hadserege elveszti erejét.

David Grossman, Izrael legismertebb írója arról beszélt, hogy egyre többen “belső emigrációba” vonulnak, mert egyre kevésbé érzik hazájuknak az országot. Izrael Állam 75. évére szerinte oda jutott, hogy küzdelem folyik az ország demokratikus jellegéért, a szabadságjogokért.

Most ezekben a “fekete” időkben eldől, hogy Izrael nagyon más lesz-e, mint amilyennek az alapítói megálmodták, s ezzel bizonyos értelemben meg is szűnik- vélekedett az író. Grossmann kijelentette, hogy tilos eltávolodni az alapítók álmaitól és reményeitől, és erre szerinte a tüntetésen megjelent tömeg ad reményt.

David Grossman

A demonstrációt a tel-avivi diáktüntetések egyik vezetője vezette fel, mások között felszólaltak jogászok is, akik a tervbe vett jogi változások veszélyeit ismertették, valamint az izraeli high-tech szektor egyik vezetője, aki a jogrend átalakításának várható gazdasági következményeire figyelmeztetett.

A 12-es kereskedelmi tv értesülése szerint a kormány képviselői azt tervezik, hogy az őket támogató szavazati többséggel a parlament villámtörvénykezéssel már a következő héten megszavazza első olvasatban az új törvényeket.

Az ellenzék viszont bejelentette, hogy nem vesz részt a kneszet bizottságainak erről döntő ülésein, mert “nem kívánnak statisztálni” ahhoz, hogy meglegyen a jogszerűség látszata.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp