Zsidó vallási vezető segíti a Hegedűs a háztetőn előadását Szegeden

Kendrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője a Hegedűs a háztetőn musical színészeit avatta be a zsidó vallás rejtelmeibe.

A Szegedi Nemzeti Színház társulata a napokban a Hegedűs a háztetőn musical előadására készül éppen. Barnák László főigazgató, a produkció rendezője pedig felkérte Kendrusz Attilát, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetőjét, hogy avassa be a társulatot a darabban megjelenő vallási hagyományok hátterébe, írja a Délmagyar.hu.

„Szeretnénk autentikusak lenni. Nem múzeumi skanzen-jelleget akarunk kölcsönözni az előadásnak, de mégis nagyon fontos, hogy azoknak a rituáléknak és annak a hagyománynak, amelyre épül a történet, valós alapja legyen”

– mondta Barnák László a portálnak nyilatkozva.

Kendrusz Attila elsősorban a szombatfogadásról és a tradicionális zsidó esküvői szokásokról mesélt a színészeknek, mivel ezek a Hegedűs a háztetőn meghatározó jeleneteiben fontos hangsúlyt kapnak.

A Délmagyar.hu beszámolója szerint a szegedi társulat olyan fogalmakkal ismerkedhetett meg, mint a ketuba, a zsidó házasságlevél, de megtudhatták, hogy mit jelképez a szombat fogadásakor meggyújtott két gyertya.

Kendrusz Attila: A gyökértelenség nagyon rossz tud lenni – Kibic Magazin

16 éves kora óta tudja, hogy rabbi akar lenni, és miközben közösséget épít Szegeden, Kendrusz Attilának a sportlövészetre és a testedzésre is szakít időt. A fiával minden este elmondják a Smá kezdetű imát, és szeretné, ha számára már felnőttként nem lenne kérdés, hova tartozik. Kisfilm.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp