Nemzetközi irodalmi díjat nyert az OR-ZSE oktatója

Frigyesi Judit a Miriam F. Lindberg Békealapítvány díját nyerte el Girls on balcony című költeményével.

A Miriam F. Lindberg Békealapítvány a napokban jelentette be a holokauszt-túlélők és gyermekeik számára meghirdetett irodalmi díj nyerteseit. Frigyesi Niran Judit, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) oktatója Girls on balcony (Lányok az erkélyen) című verse első díjat kapott a második generációs túlélők kategóriájában, adta hírül az intézmény honlapja.

Frigyesi Niran Judit

A vers egy balkonról szól – képzeljük el egy pesti gangos ház ötödik emeletét –, ahol két lány, anyja, majd évtizedekkel később lánya is menedékre lel, a vészkorszak, illetve annak kimondatlansága elől menekülve, olvasható a nyertes műről az OR-ZSE portálján megjelent hírben.

Frigyesi Niran Judit muzikológiával és etnomuzikológiával foglalkozik Magyarországon, Izraelben és az Egyesült Államokban, népszerű kurzusait több évtizede hallgathatják az OR-ZSE hallgatói is. Fő kutatási területei a kortárs zene és a 20. század zenetörténete (elsősorban Bartók Béla életműve), valamint a zsidó zene és a kántorművészet.

A Kádár-korszak magyarországi zsinagógáiból, kántoraitól nagyon jelentős mennyiségű zenei anyagot gyűjtött, egyedülálló módon dokumentálva a holokausztot megelőző Kelet-Európa utolsó emlékeit. A 2014-ben megjelent Jelek a vízen című kötete ugyanezt a világot idézi meg, de a szépírás és a fotóművészet eszközeivel.

Frigyesi Niran Judittal korábban e könyve megjelenése kapcsán beszélgettük:

„A zsinagógában fogadó zaj a legszebb zene” – Kibic Magazin

A ’70-es években Niran (Frigyesi) Judit még zeneakadémistaként azt a feladatot kapta, hogy a budapesti zsidó közösségek zenéjét kutassa. 2014-ben megjelent Jelek a vízen című könyvében ennek a kutatásnak állít emléket. Szerinte a szövegközpontúság az utóbbi körülbelül fél évszázadban a vallást szélsőséges módon kezdte irányítani, a zsidóság zenéjében viszont kifejeződik a „megfoghatatlan” keresése, amely talán a vallás „igazi” értelme.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp