Lavrov: A nyugati országok úgy akarják végleg megoldani az „orosz kérdést”, mint ahogy Hitler tette a zsidókkal

Izrael, Németország és más nyugati országok szerint Lavrov megjegyzései „elfogadhatatlanok”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán azzal vádolta az Egyesült Államokat és Európát, hogy az „orosz kérdés” „végső megoldására” törekszenek, hasonlóan Adolf Hitler tervéhez, amely a zsidók kiirtására irányult a második világháborúban, kiváltva ezzel Izrael, Németország és más nyugati országok rosszallását, írja a Times of Israel.

Szergej Lavrov (Fotó: Wikimedia Commons)

„Ahogy Napóleon gyakorlatilag egész Európát mozgósította az Orosz Birodalom ellen, ahogy Hitler mozgósította és elfoglalta… az európai országok többségét, és a Szovjetunió ellen küldte őket, most az Egyesült Államok szervezett egy koalíciót”

– mondta Lavrov éves sajtótájékoztatóján. Szerinte a nyugati országok „Ukrajnán keresztül háborút folytatnak hazánk ellen”.

„A feladat ugyanaz: az »orosz kérdés« végső megoldása. Éppúgy, ahogy Hitler a zsidókérdést akarta véglegesen megoldani”.

Izrael szerint Lavrov megjegyzései „elfogadhatatlanok”.

„A jelenlegi események összehasonlítása vagy összefüggésbe hozása Hitler végső megoldási tervével a zsidó nép kiirtására elferdíti a történelmi igazságot, meggyalázza az elpusztultak és a túlélők emlékét, amit határozottan el kell utasítani”

– közölte az izraeli külügyminisztérium.

Németország szerint a nyilatkozat „megdöbbentő”.

„A történelmi tanulság, amit le kell vonnunk, a következő: Oroszország ukrajnai háborús bűnei nem maradnak sem elfelejtve, sem büntetlenül”

– mondta Steffen Seibert berlini nagykövet.

Franciaország izraeli nagykövetsége „felháborítónak és szégyenteljesnek” nevezte Lavrov megjegyzéseit. „Az egyetlen »végső megoldás« kimondhatatlan sebhelyet hagyott az emberiség történelmében” – áll a francia közleményben.

Az orosz külügyminisztérium nem kívánta kommentálni a megjegyzéseket.

Lavrovot már korábban antiszemitizmussal vádolták. Az Izrael és Oroszország közötti kapcsolatok májusban megromlottak, miután Lavrov azt állította, hogy Adolf Hitler zsidó származású volt, és hogy „a legrosszabb antiszemiták közül néhányan zsidók”, amikor Moszkva invázióját Ukrajna „nácimentesítésére” tett kísérletként próbálta magyarázni, amelynek elnöke, Volodimir Zelenszkij egyébként zsidó.

Lavrov: a legnagyobb antiszemiták a zsidók – Kibic Magazin

Az orosz külügyminiszter szerint Hitlerben is „zsidó vér” volt, mint Zelenszkij ukrán elnökben. Jeruzsálemben bekérették az orosz nagykövetet Lavrov szavai miatt. Jeruzsálemben bekérették a külügyminisztériumba Oroszország nagykövetét Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Adolf Hitler részleges zsidóságát hangoztató szavai miatt. Jair Lapid megbocsáthatatlan, botrányos kijelentésnek minősítette Lavrov állításait, miszerint „Hitlerben volt zsidó vér”, és „a legnagyobb antiszemiták zsidók”.

Izrael – számos nyugati országgal együtt – keményen bírálta Lavrovot ezekért a megjegyzésekért, amelyeket az akkori külügyminiszter, Jair Lapid „megbocsáthatatlannak” nevezett.

Az orosz külügyminisztérium ezután még rátett egy lapáttal, amikor egy közleményben Lapidot „történelemellenes kijelentésekkel” vádolta, amelyek „nagyrészt megmagyarázzák, hogy a jelenlegi izraeli kormány miért támogatja a kijevi neonáci rezsimet”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök végül bocsánatot kért Izraeltől Lavrov megjegyzései miatt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp