Az első beduin önkéntes egység, amely a sivatagot védi

A vezetője ráadásul az első beduin, aki regionális felügyelőként dolgozik az Izraeli Természetvédelmi Felügyelőségnél.

A környezet védelmét szolgáló első beduin önkéntes egység figyelemre méltó története Jamil Alataresh-sel kezdődött.

Alataresh önmagában is történelmet ír: ő az első beduin regionális felügyelő az Israel Nature and Parks Authority (NPA)-nál.

Alataresh, aki egy beduin falu, Mulada közelében él Negevben, 2008-ban kezdett dolgozni az NPA-ban, mint biztonsági őr az Ein Gedi Természetvédelmi Területen, és azonnal beleszeretett a természetbe. „Munkám során találkoztam a természetvédelemmel, és ez érdekelt. Felügyelő akartam lenni. 2011-ben témavezető lettem, és csatlakoztam egy növényekkel és rovarokkal kapcsolatos kutatáshoz. Felügyelője voltam a Holt-tenger partvidékének, az északi Arava régiónak és a Júdeai-sivatagnak.”

Újonnan felfedezett környezetszeretete késztette arra, hogy megpróbáljon létrehozni egy önkéntes egységet a természetvédelem előmozdítására. Alataresh beduin falvak és városok iskoláiban tartott előadásai során, valamint a Palesztin Hatóságnál végzett munkája során sikerült önkénteseket toboroznia, írja a ynetnews.com.

“Nagyon lelkesek voltak, és megkérdezték, hogyan tudnának segíteni, és hirtelen 14 önkéntest toboroztam” – mondta az NPA 41 éves felügyelője. „Fontos számomra, hogy felhívjam a beduin közösség figyelmét a természetvédelemre” – tette hozzá. „Az önkéntesek olyanok, mint a nagykövetek, akik továbbítják az üzenetet. Amikor eljönnek hozzám önkénteskedni, sokat tanulnak, és látják, mennyit teszünk a természetért. A beduinok körében is sokan akarnak segíteni. “

Az egység jelenleg 13 önkéntessel büszkélkedhet, köztük egy nővel, Kian Altalalkával, aki szintén NPA oktató egy helyi iskolában.

Kian az egyetlen nő az egységben, és régóta önkénteskedik. “A természetvédelem mellett iskolás gyerekeket is tanítok a Negev különböző állatairól és a higiéniáról.

“Az önkéntesség nagyon elterjedt volt a családom körében. Apám mindig önkéntes volt, és segített másokon, és a családban mindenki támogatott. Azt mondták: “Csináld, amit szeretsz.” Mindenki tudja, hogy érdekelnek az állatok és a környezet, és szeretem a sivatagot.”

Azt mondja, manapság nem olyan szokatlan, hogy egy nő önkénteskedik a beduin közösségből. “2023-ban járunk. Vannak beduin nők, akik orvosnak tanultak, kutatnak. Ez már nem olyan, mint 15 évvel ezelőtt. Vannak beduin nők, akik olyan dolgokat csinálnak, amit még a férfiak sem.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp