Több mint félmillió izraelinek nincs elég ennivalója, miközben nő a GDP

Az arab-izraeliek az országos átlagnál közel háromszor nagyobb élelmiszer-ellátási bizonytalanságot tapasztalnak.

Az izraeli Nemzeti Biztosító Intézet (Bituach Leumi) új felmérése szerint az élelmiszer-ellátás bizonytalansága csökkent, de továbbra is probléma.

A felmérés 2021-ben készült, a COVID-19 világjárvány és a gazdasági növekedéshez való visszatérés közepette.

E számok ellenére a felmérés általános javulást mutatott az élelmezésbiztonság és a gazdaság terén. Míg Izrael bruttó hazai terméke 2020-ban 1,9%-kal csökkent, addig 2021-ben 8,3%-kal nőtt – ez még a többi fejlett országhoz képest is magas növekedési ütem. A munkanélküliségi ráta nagyon meredeken csökkent, a járvány csúcspontjában mért 35%-ról 2021-ben már csak 5%-ra, a bérek pedig emelkedtek.

A nélkülöző családok aránya is csökkent: a 2016-os 18,1%-ról 2021-re 16,2%-ra esett vissza, írja a jpost.com.

Ki kap kevesebb pénzt?

Összességében az izraeli jóléti kiadások még mindig jelentősen alacsonyabbak, mint más országokban.

A világjárvány idején számos állami támogatás megszűnt, például a családoknak és vállalkozásoknak nyújtott pénzügyi támogatás. A munkába való visszatérést ösztönző eszközként csökkentették a munkanélküli segélyt is. Támogatást kaptak azonban azok is, akik munkanélküli segélyben részesültek, de alacsonyabb fizetéssel kellett visszatérniük dolgozni, mint amit a COVID előtt kaptak.

Ráadásul hiába csökkentek a támogatások, a gazdasági fellendülés bőven kárpótolt sokakat, ami azt jelenti, hogy az átlagos nettó jövedelmek emelkedtek.

Kiket érint elsősorban az élelmiszerhiány?

A felmérésből kiderült, hogy a családok 16%-a és a gyerekek 21%-a él élelmezéshiányban. Ezek általában a periféria és a jeruzsálemi térség lakosai körében koncentrálódnak. Más szóval, Jeruzsálemben és Izrael északi részén a gyerekek egyötöde (20%) tartós élelmiszer-ellátási bizonytalanságban él.

A legtöbb élelmiszer-ellátási probléma az izraeli arab szektorban van, és azok között, akik a kormánytól kapnak ösztöndíjat rokkantsági vagy minimumjövedelem-garancia kifizetésére.

Valójában az arab-izraeliek az országos átlagnál közel háromszor nagyobb élelmiszer-ellátási bizonytalanságot tapasztalnak.

Meg kell azonban jegyezni, hogy Izrael ultraortodox lakosságának jelentősen javult az élelmezésbiztonsága az elmúlt években.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp