Mégsem dobták meg 1,8 milliárddal a Gólem Színházat

Borgula András, a Gólem Színház igazgatója közleményben cáfolja Róna Tamás főrabbi azon állítását, miszerint a Gólem Központ megalapítására, működtetésére kiemelt állami támogatást kapott volna.

Róna Tamás rabbi Facebookon közzétett levelében – amit a sajtó is átvett – olyan állítás szerepel, ami félreértésre adhat okot. „A Gólem Központ támogatást kapott megalapítására, működtetésére [a magyar kormánytól].” – állítja Róna.

Szeretném tájékoztatni a nagyközönséget, hogy a Gólem Központot működtető Gólem Színház Közhasznú Egyesület NEM kapott kiemelt állami támogatást a Központ megalapításhoz és az üzemeltetéshez sem.

Azután sem, miután személyesen tájékoztattam az aktuális kulturális államtitkárt Magyarország egyetlen zsidó színházának az intézményesüléséről.

Borgula András, a Gólem Színház igazgatója

Miután ezt észrevételeztem Róna Tamásnál, arról tájékoztatott, hogy levelében ő valójában az EMIH által tervezett és 2019-ben 1.800.000.000 forint támogatást elnyert projektre gondolt, amit tudomása szerint szintén Gólem Központnak akarnak elnevezni és egy jiddis színházi központ lesz, ha majd megvalósul.

Nos, ez vagy tévedés, vagy hatalmas ostobaság: Milton Ház vagy Firgun Ház néven lehet ezt a projektet megtalálni. Esetleg lehetséges, hogy újra megváltozott a terv, és már Gólem néven nyit majd meg ez az intézmény? Bármi is az igazság, továbbra is a 7. kerületben működő Gólem Központ az egyetlen zsidó színház és előadóművészeti intézmény határainkon belül.

A fentiek alapján az idézet félrevezető lehet, ezért szükségesnek láttam tisztázni a helyzetet. Ezzel párhuzamosan köszönjük Erzsébetváros és más támogatóing segítségét, amiért ezekben a rendkívül nehéz időkben is segítenek életben maradni.

A Kibic Magazin szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a Közlemények rovatba beadott írásokat, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp