Kisfilm készült a holokauszt-túlélőről, aki minden január 18-án megeszik egy falafelt

A Nyíregyházán született Leitner Dávid a Jad Vasem által készített dokumentumfilmben meséli el életének történetét.

Leitner Dávid, becenevén Dugó 1930-ban született Nyíregyházán, ortodox zsidó családban. 1944. március 19-én a németek bevonultak Magyarországra, és pészah másnapján a város összes zsidó lakosát gettóba küldték, majd hat hét múlva Auschwitz-Birkenauba deportálták őket.

A táborba érkezésükkor a családot szétválasztották. Dugó Birkenauban maradt mintegy 4000 másik gyermekkel együtt. 1945. január 18-án halálmenetre kényszerítették Mauthausenbe, majd onnan Gunskirchenbe. Ott 1945 májusában szabadult fel.

Dugó 1949-ben emigrált Izraelbe, ahol azonnal besorozták a hadseregbe. Ő az egyik alapítója a Nir Galim mosávnak, ahol a mai napig is él. Dugó minden január 18-án, azon a napon, amikor a halálmenetre küldték, megeszik egy falafelt a túlélése emlékére.

2016-ban a Nir Galim-i Tanúság Háza elindította a Dugó hadművelet elnevezésű kezdeményezést. Ennek részeként az emberek Izraelből és a világ minden tájáról január 18-án falafelt esznek, és fényképet készítenek egy táblával, amelyen ez áll:

Dugó hadművelet – Am Jiszrael Chaj (Izrael népe él).

Leitner Dávid, Dugóról szóló korábbi cikkünket itt lehet elolvasni:

Évente megeszik egy falafelt az auschwitzi halálmenet emlékére egy magyar holokauszt-túlélő – Kibic Magazin

A Nyíregyházán született Leitner Dávid 14 évesen élte túl az Auschwitzból induló hosszú menetelést. A január 18-i falafelevés lassan nemzetközi mozgalommá válik, nemrég egy nyíregyházi iskola is csatlakozott a sajátos megemlékezéshez. Az idén 90 éves Leitner Dávid, becenevén Dugó, minden évben január 18-án elmegy a közeli büfébe és megeszik egy adag falafelt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp