50 éven belül eltűnhet a kis zsidó közösségek fele

A vegyes házasságok jelentik a legfőbb veszélyt a zsidó diaszpórára, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke, Dr. Ariel Musicant szerint.

Európa kis zsidó közösségeinek fele eltűnik az asszimiláció miatt 30-50 éven belül – mondta egy prominens európai zsidó vezető.

“A jelenlegi adatok azt mutatják, hogy a vegyes házasságok és az asszimiláció a zsidó diaszpórában a legmagasabb szintre emelkedett” – mondta Ariel Musicant, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke hétfőn az izraeli külügyminisztériumban.

„Európában 50%, az Egyesült Államokban pedig 75% a vegyes házasságok aránya. Ha ez a tendencia folytatódik, a zsidó diaszpóra nagy része egy-két generáción belül eltűnik. Más szóval, a kis zsidó közösségek 50%-a el fog tűnni a következő 30-50 évben.”

Musicant a minisztérium által szervezett, európai országok zsidó vezetői konferenciáján nyilatkozott, amelyen 28 ország mintegy 40 zsidó közösségének vezetője vett részt.

„125 éven át a diaszpóra építette és támogatta Izrael államot” – mondta Musicant. „Bár ennek folytatódnia kell, jelentős paradigmaváltásra van szükségünk.”

Az EJC elnöke háromféleképpen szólította fel az izraeli és a zsidó intézményeket, hogy „jelentősen növeljék a diaszpóra zsidóságába való befektetéseiket”.

Hogyan lehet segíteni a zsidó diaszpórán?

Az oktatásról Musicant azt mondta: „Szükségünk van zsidó iskolákra, vasárnapi iskolákra, tananyagra és tanárokra. A gyerekek több mint 70%-ának zsidó iskolákba kell járniuk, és Izraelben kell képeznünk az európai zsidó tanárokat” – mondta.

A második kérdés, amit felvetett, az volt, hogy szükség van „a lehető legtöbb zsidót Izraelbe hozni”, valamint „növelni és újraindítani az olyan programokat, mint a Birthright Israel, a Masa Israel és a Limmud”.

Ezenkívül Musicant kijelentette, hogy a kormánynak „ki kell terjesztenie vagy létre kell hoznia olyan programokat, amelyek a zsidó kultúrát, hagyományokat és vallást eljuttatják a zsidó lakosság Izraelen kívüli minden rétegéhez”.

„Az asszimiláció a mai zsidó nép legnagyobb ellensége” – mondta.

„Nem építhetjük tovább a zsidó életet kizárólag az antiszemitizmusra és a holokausztra való emlékezésre. Ha támogatni akarjuk a zsidó életet Izraelen kívül, növelnünk kell az elérést, hogy a lehető legtöbb zsidóhoz el kell juttatnunk a zsidó ismereteket.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp