A Nyugatot zsidó szennylapnak nevező Takaró Mihály kapta meg a Madách-díjat

A másik díjazott L. Simon László lett.

Madách Imrére emlékeznek születésének 200. évfordulója alkalmából pénteken Balassagyarmaton. Ekkor adják a Madách-díjakat is, amelyeket idén Takaró Mihály irodalomtörténésznek és L. Simon Lászlónak, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának ítéltek – adta hírül az MTI.

Takaró Mihály irodalomtörténész átveszi a Németh László-díjat, amelyet „a gyerekek harmonikus személyiségformálásában kiemelkedő munkáért” kapott Kásler Miklós emberminisztertől pedagógus nap alkalmából 2018-ban (Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA)

Az állami hírügynökség szerint Takaró Mihály József Attila-díjas irodalomtörténész, költő, tanár a kilencvenes évek közepén elsőként Magyarországon elkészítette az érettségi útmutatót magyar nyelv és irodalomból. 2012-ben kezdeményezésére került az új Nemzeti Alaptantervbe többek között Herczeg Ferenc, Tormay Cécile, Szabó Dezső és Nyirő József. Ő szerkesztette a Kárpát-medencei magyar irodalom 1920-tól az ezredfordulóig című irodalomtörténeti kézikönyvet és szöveggyűjteményt.

Arról nem írnak, hogy Takaró korábban megkérdőjelezte Kertész Imre magyarságát, a Nyugatot pedig zsidó szennylapnak nevezte. Kásler Miklós akkori emberminiszter 2019. március 15. alkalmából kitüntette Takaró Mihályt, ami ellen a Mazsihisz közleményben tiltakozott, és a TEV is helytelenítette az irodalomtörténész nemzeti ünnepen történő elismerését.

Az 1964-ben, halálának 100. évfordulóján alapított díjat minden évben a Madách-kutatásban, a Madách-kultusz ápolásában, Nógrád megye kulturális és művészeti életében legeredményesebben tevékenykedőknek adják át. A díj adományozható egyéneknek és közösségeknek a tudomány, az irodalom, a művészetek és a közművelődés terén végzett kiemelkedő tevékenységért; külföldiek számára a Madách-életmű gondozásáért, fordításáért, kutatásáért. A díjból évente legfeljebb kettő adható.

Mazsihisz: a kormánynak választani kell Takaró és Kertész között – Kibic Magazin

Tegnap jelent meg a hír, hogy a Nemzeti Alaptantervet Takaró Mihály fogja „hazafiasítani”. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményt adott ki Takaró Mihályról. A Mazsihisz aggódik, mert a magyar gyermekek nevelését irányító Nemzeti Alaptanterv kontrollja a nemzeti kultúra megcsonkításán ügyködő ember kezébe került, aki szerint Petri György a pokolban végzi, Kertész Imre nem magyar, Spiró György pedig csak feltételesen ember.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp