Holokauszt megemlékezésnek akartak álcázni neonáci rendezvényt

Át akarták verni a rendőrséget, hogy engedélyt kaphassanak a kitörés napjának megünneplésére.

Holokauszt megemlékezésnek álcázva tartottak volna becsület napi rendezvényt szélsőjobboldali csoportosulások. A rendőrség azonban első körben elutasította a nácik, újfasiszták és egyéb szélsőjobboldali szervezetek gyűlésének megtartását – olvasható a politikai mémoldalként ismert „Nem kinövöm, hanem ez egy komoly politikai mozgalom” Facebook-oldal bejegyzésében.

„Megemlékezünk és tisztelgünk zsidó honfitársaink előtt, akik a vészkorszak legsötétebb idején a nácik által értelmetlenül elnyújtott budapesti ostrom során tértek meg az örökkévalóhoz. Méltóságteljesen tiltakozunk a neonáci túra ellen”
– így hangzik a bejelenteni szándékozott gyűlés hivatalos célja.

A rendőrség azonban úgy vélte, hogy a bejelentő megpróbálta átverni őket, és valójában egy szélsőjobboldali esemény számára igyekezett lefoglalni a területet a budai várban a Bécsi kapu tetején, ahonnan a hagyományosan antifasiszta ellentüntetők köszöntik a Kapisztrán térről a Moszkva felé vonuló szélsőjobboldali csoportokat, írja a TEV.

A határozat és a rendőrségi indoklások is emlékeztetnek arra, hogy miután a nácik és más szélsőjobboldali elemek tisztában vannak azzal, hogy tilos a náci háborús bűnösöket és a mögöttük álló ideológiát éltetni, igyekeznek bejelentéseik során mást megjelölni gyülekezésük céljából. Saját fórumaikon ugyanakkor egyértelműen és világosan a „Becsület napja” vagy németül „Tag der Ehre” néven hivatkoznak a gyűlésre, utalva arra hogy a kortárs szélsőjobboldali színtéren tisztelettel emlékeznek a kitörés résztvevőire.

További részletek itt:

Holokauszt-megemlékezésnek álcázta volna becsület napi eseményét egy szélsőjobboldali szervezet – Kibic Magazin

A rendőrséget azonban nem sikerült átverniük a hatvannégy vármegyéseknek. „Megemlékezünk és tisztelgünk zsidó honfitársaink előtt, akik a vészkorszak legsötétebb idején a nácik által értelmetlenül elnyújtott budapesti ostorom során tértek meg az örökkévalóhoz. Méltóságteljesen tiltakozunk a neonáci túra ellen.” A fenti indokkal jelentett be decemberben a rendőrségen egy eseményt a Bécsi kapu tetejére a budai Várban egy magánszemély 2023.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp