Az Ukrajnát támogató zsidó aktivisták kapják 2023-ban a zsidó Nobelt

Az aktivisták zsidó értékeik szerint cselekszenek a szabadság, az emberi méltóság és az igazságosság melletti kiállással, a a díjat odaítélő bizottság szerint.
Felismerve az elmúlt tizenegy hónap eseményeinek rendkívüli jellegét, a Genesis-díj választóbizottsága úgy döntött, hogy eltér attól a szokásos szokástól, hogy a díjat egyetlen zsidó személynek ítélik oda.

Ehelyett a bizottság kollektív díjat hirdet azoknak a zsidó aktivistáknak és civil szervezeteknek, akik úgy döntöttek, hogy zsidó értékeik szerint cselekszenek a szabadság, az emberi méltóság és az igazságosság melletti kiállással, írja a jpost.com.

Natan Sharansky, a The Genesis Prize Foundation vagyonkezelője és Stan Polovets, az alapítvány alapítója és elnöke szerdán közleményt adott ki, amelyben bejelentette a döntést:

“Az elmúlt tizenegy hónap nem volt olyan, mint a Genesis eddig 10 éve. Emberek tízezrei vesztették életüket – milliók hagyták el otthonaikat, munkájukat, iskoláikat és családjukat. Mivel az Ukrajnával szomszédos országokat elárasztották a menekültek, és energiaellátási zavarokkal kellett szembenézniük, a háború gazdasági következményei az egész világon érezhetőek voltak, több tízmillió életet érint a konfliktusövezeten túl messze.

“De ezzel együtt soha nem látott mértékű emberi kedvesség, együttérzés és aktivizmus is jelen volt ebben az évben” – tették hozzá. „Világszerte magánszemélyek és szervezetek ezrei kezdtek cselekedni – morális döntést hozva az önkéntesség, a pénzadományozás, a menekültek elhelyezése és a politikai érdekképviselet terén.”

“A Genesis-díj válogatóbizottsága a 2023-as Genesis-díjat minden olyan zsidó aktivistának és civil szervezetnek adományozza, akik támogatják az ukrán népet a szabadságra, függetlenségre és méltóságra való törekvésében ” – áll a Genesis-díj kiválasztási bizottságának állásfoglalásában.

2023-ban a The Genesis A Prize Foundation reflektorfénybe helyezi az Ukrajna támogatásán dolgozó egyéneket és nem kormányzati szervezeteket, megosztja hozzájárulásaikat a globális zsidó közösséggel, és másokat is bátorít a részvételre. Az alapítvány továbbra is támogatást nyújt az ukrajnai szenvedések enyhítésére hivatott civil szervezeteknek, ahogyan azt a háború kezdete óta tette.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp