Hollywood egyik magyar alapítója 16 éves árvaként vándorolt ki az USA-ba

Adolph Zukor most lenne 150 éves, amelynek alkalmából emlékház nyílt a szülőfalujában.

Egy picike borsodi faluban, Ricsén jött világra Hollywood egyik alapítója, Adolph Zukor, akinek a tiszteletére most emlékház nyílt a szülőhelyén.

Falusi zsidó családba született, édesapja egyéves, anyja hétves korában halt meg. Adolph Zukor 16 évesen eldöntötte, hogy kivándorol az Egyesült Államokba.

Miután partra szállt New Yorkban, egy kárpitosműhelyben kezdett el dolgozni. Egy barátja aztán egy szőrmekereskedőnél szerzett neki gyakornoki állást.

Két év múlva, húsz évesen, már elismert szörmeruha tervező volt. 30 éves korára már jómódú fiatalembernek számított, kitűnő jövedelemmel és kényelmes lakással a 111. utca és a Hetedik sugárút sarkán, New York előkelő német-zsidó negyedében.

Zukor 1893-ban látott egy filmet, és már akkor megérezte benne rejlő nagy üzleti lehetőséget. 1903-ban, az unokatestvére, Max Goldstein, megkereste, hogy adjon neki kölcsönt egy moziba való befektetéshez. Goldstein sikerrel járt. Zukor 1904-ben betársult egy olyan cégbe, amely háromperces mozialkotásokat kínált egy penny bedobása fejében.

1914-ben Zukor már évi 30 film készítésére képes csapatot verbuvált, megnyílt a Broadwayn 3500 személyes mozipalotája, a Standard. Los Angeles külvárosában, Hollywoodban kibérelte egy narancsfarm gazdasági épületét, ott rendezte be az első stúdiót. Hamarosan csapatostól kéredzkedtek hozzá a népszerű szerepjátszók.

1916-ban pedig megalapította a Paramount Pictures-t.

Az Adolph Zukor születésének 150-dik évfordulójára megnyílt emlékház avatásán a budapesti izraeli nagykövet elmondta:

“valami lehetett a levegőben, itt a magyar régióban, hiszen Zukor mellett sok más hollywoodi ikon, mint a Korda testvérek, Tony Curtis és William Fox is ebből a térségből származott!

Hollywood e nagyszerű magyar úttörői hatalmas örökséget hagytak ránk, és megtanítottak minket arra, hogy a híres magyar szellemesség és tehetség a legnehezebb körülmények között is megállja a helyét.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp